06 Oct

Fysieke Praktijkdag Veilig en Gezond Werken | MUL Nieuwerkerk aan de IJssel

Alle mensen in de installatie- en isolatiebranche veilig en gezond laten werken, dat is het doel van ArboTechniek. Daarom organiseren we ook in 2021 weer de praktijkdagen Veilig en Gezond werken, voor zowel het Middenkader & Management, als voor Monteurs en Leidinggevenden. 

Thema’s

 1. Veilig gebruik van de hoogwerker
  Welke soorten hoogwerkers en verreikers zijn er in de markt? Wat zijn de gevaren, waar moet je op letten bij gebruik? Waarop tijdens het transport en parkeren en wat zijn de praktijktips van de vakman? Wat is de relatie met de eisen m.b.t het werken met een werkbak, werkplatform? Dit alles in het eerste thema.
 2. Veilig gebruik van de rolsteiger, ladder en trap
  Hoe zit het ook alweer met de werkvloer, de schoren en het leuningwerk? Hoe bouw je een rolsteiger op een juiste en slimme manier op en hoe gebruik je deze veilig? Verkeerd gebruik van (verkeerd gekozen) ladders en trappen kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Kennis van het juiste type, de gebruiksmogelijkheden en controle is daarom van belang.
 3. Veilig werken op hoogte met persoonlijke valbeveiliging
  Wat zijn de risico’s, de mogelijke collectieve middelen en de mogelijke individuele maatregelen om op een juiste manier je werkzaamheden op hoogte uit te voeren? Welke manieren van “zekeren” zijn er? Tips vanuit de dagelijkse praktijk voor werken op vlakke en hellende daken.
 4. Gezond werken met lichamelijke belasting
  Over de risico’s en mogelijke hulpmiddelen die er zijn in de markt om uitval bij tillen, duwen, trekken, ongunstige lichaamshoudingen en repeterende bewegingen te voorkomen.
 5. Nut en noodzaak van een TRA en LMRA
  Wat is het belang, de wettelijke basis, situaties en de inhoud van een goede risico-inschatting? Is een gevaar ook echt een risico?
  Over hoe je een juiste en complete Taak Risico Analyse (TRA) en een Last Minute Risico Analyse (LMRA) uitvoert, en er voor zorgt dat je elkaar aanspreekt op gevaarlijk gedrag.
 6. Veilig werken (z)onder spanning
  Spelregels bij het organiseren en het in de praktijk brengen van een veilige werkplek bij en in de nabijheid van elektrische installaties. Alles over de risico’s, gevolgen, maatregelen en (hulp)middelen.

Opzet en inschrijving

De Praktijkdag Veilig en Gezond Werken voor Monteurs en Uitvoerend Leidinggevende begint met inloop om 08:00, en duurt tot ongeveer 16:15. Deze praktijkdag vindt plaats op 6 oktober bij hotel Van der Valk in Nieuwerkerk aan de IJssel. Kan je niet op deze datum of locatie? We bieden de Praktijkdagen ook op andere locaties aan. Kijk voor een overzicht in de agenda.

Je kan je inschrijven via deze link.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief