23 apr 2024

Gratis opleiding Veilig werken met di-isocyanaten (7.00-8.00 uur)

Per augustus gelden er nieuwe regels rond het werken met materialen waarbij di-isocyanaten vrijkomen, bijvoorbeeld purschuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal. Je moet dan een opleiding hebben gevolgd als je met dit soort producten werkt. Wil jij helemaal voorbereid zijn? Volg dan de opleiding Veilig werken met PUR bij ArboTechniek op dinsdag 23 april. Gratis en gemakkelijk!


Veel trainingen beschikbaar
Via de website van ISOPA bieden verschillende fabrikanten van purschuim de verplichte training aan. Deze training wordt als lastig ervaren en sluit niet altijd aan bij de dagelijkse praktijk van de techniek. Daarom biedt ArboTechniek op 23 april een training aan die door iedereen gratis gevolgd kan worden, en helemaal is toegespitst op de technieksector. Het gaat hier om de basisopleiding voor het gebruik van 1-component purschuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal (ISOPA nummers 045 en 048), wat voor de meeste mensen die in de techniek werken voldoende is. Hierdoor voldoe jij aan de laatste wet- en regelgeving bij het werken met purschuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal.

Hoe werkt het?
De training duurt een uur en wordt (binnen dit uur) afgesloten met een toets. De training kun je volgen via de Teams-link, waarna de toets digitaal wordt afgenomen met je smartphone. Tijdens de training kun je ook vragen stellen aan de trainer. Het is dus belangrijk om zowel een laptop als smartphone bij de hand te houden; met alleen een laptop lukt het niet de toets te doen. Zorg er ook voor dat je pen en papier bij je hebt om aantekeningen te maken, en dat je smartphone QR-codes kan scannen. Je kunt met meerdere mensen kijken (met bijvoorbeeld een beamer of met meerdere mensen achter 1 laptop), maar zorg er voor dat iedereen zich wel met zijn eigen e-mailadres aanmeldt via de smartphone om zo toegang te krijgen tot de toets. Na afloop en bij het goed afronden van de toets krijg je een certificaat dat 5 jaar geldig is.

Let op: Het certificaat is alleen geldig als je 1-component purschuim, lijmen, lakken of isolatiemateriaal gebruikt. De opleiding is niet bruikbaar voor andere typen producten waar di-isocyanaten in zitten. Mocht je wel met dat soort producten werken, neem dan contact met ons op. We kunnen je dan doorverwijzen naar een opleider.

FAQ

 • Waarom wordt deze training gehouden?
  Per augustus gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Voordat je kunt werken met deze materialen, zoals purschuim, moet je een opleiding hebben gevolgd als producten gebruikt meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten.
 • Voor wie is deze training bedoeld?
  De training is bedoeld voor mensen die in tijdens hun werkzaamheden in aanraking komen met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Omdat de di-isocyanaten uit het producten verdwijnt bij uitharding, geldt deze nieuwe wetgeving niet voor het bewerken van PUR, kit of schuim en is de training hiervoor niet noodzakelijk. Deze basisopleiding is bedoeld voor 1-componentproducten, zoals purschuim uit een spuitbus of lijmen. Voor 2-componentenproducten zoals gietharsen is een aanvullende opleiding vereist. Let op: jongeren onder 18 jaar mogen niet met di-isocyanaten werken. Het certificaat geldt dus niet voor hen.
 • Hoe wordt de training gehouden?
  De training wordt online gegeven. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je per mail de link naar de trainingsomgeving waarop de training wordt gegeven.
 • Wat heb ik nodig voor de training?
  Voor de training heb je een computer en smartphone met internetverbinding nodig. Je kunt met meerdere personen op één laptop kijken, maar iedere deelnemer heeft wel één smartphone nodig die QR-codes kan scannen.
 • Ik wil mijn collega’s opgeven om samen de webinar te volgen maar ik kan maar één emailadres opgeven, wat nu?
  Je kunt de webinar samen met je collega’s volgen op een groot scherm. Aan het einde van de webinar kan iedereen die deelneemt de QR-code scannen om zo de toets individueel te maken. Op het antwoordformulier kan iedereen vervolgens zijn of haar gegevens (naam, bedrijfsnaam, emailadres) achterlaten, zo worden de certificaten naar de juiste plek verstuurd.
 • Wanneer ontvang ik mijn certificaat?
  Binnen twee weken na het succesvol afronden ontvangen deelnemers van de training het certificaat. Dit certificaat is 5 jaar geldig.
 • Ik kan niet op de datum van de webinar, hoe kan ik het certificaat alsnog behalen?
  Via de ArboTechniek Veiligheidsapp kun je zelfstandig de opleiding volgen en de toets maken. Bekijk hier hoe je dit kunt doen.
 • Mijn vraag staat hier niet tussen, wat nu?
  Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.

 Aanmelden en meer informatie
Deze training vindt plaats op dinsdag 23 april van 7.00 tot 8.00 uur. Zorg er voor dat je op tijd bent want het is een training met veel informatie is relatief weinig tijd. Je kunt je gratis aanmelden via het onderstaande formulier. Je ontvangt dan een bevestiging met de Teams-link waarop de training wordt gegeven op 23 april. Het is niet de bedoeling dat deze Teams-link wordt doorgestuurd naar deelnemers die niet zijn aangemeld.

Opleiding Veilig werken met di-isocyanaten (23 april 2024 - 7:00-8:00 uur)

Nadat je je hebt aangemeld ontvang je per mail de link naar de trainingsomgeving waar op 23 april de training wordt gegeven. De training wordt online gegeven. Voor de training heb je een computer en smartphone met internetverbinding nodig.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief