Opslag gevaarlijke stoffen

Het opslaan van gevaarlijke stoffen is niet zonder risico’s. Daarom zijn er strikte regels aan verbonden. Hierbij wordt rekening gehouden met de omgeving: werknemers, omwonenden en het milieu.

Wat zijn gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die mogelijk gevaar, schade of ernstige hinder kunnen veroorzaken voor mensen, dieren en milieu.

De risico’s van het opslaan van gevaarlijke stoffen

Aan het opslaan van gevaarlijke stoffen zijn een aantal risico’s verbonden. Zo kan bijvoorbeeld door een lekkende verpakking een keten van gebeurtenissen ontstaan, die kunnen leiden tot een ongeluk. Denk aan een corrosieve stof (stoffen die andere stoffen waarmee ze in contact komen vernietigen of onherstelbaar beschadigen) waarvan de verpakking lekt en die de verpakking van een andere stof aanvreet. Als dat een brandgevaarlijke vloeistof is, ontstaat er brand- en explosiegevaar. Om deze reden zijn er eisen gesteld aan de opslag van gevaarlijke stoffen.

Arboregels voor opslag gevaarlijke stoffen: PGS 15

Als je (verpakte) gevaarlijke stoffen opslaat in je bedrijf, moet je je houden aan de PGS 15 richtlijn. Hierin staan regels over de veiligheid van werknemers, brandveiligheid en omgevingsveiligheid. Zo moet je gevaarlijke stoffen opslaan in speciale opslagvoorzieningen, stoffen die met elkaar een gevaarlijke reactie kunnen hebben gescheiden opslaan, een intern noodplan en arbovoorzieningen hebben zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, een nooddouche en oogspoelvoorziening. In PGS 15 is onderscheid gemaakt tussen een kleine opslag van gevaarlijke stoffen (tot 10 ton) en een grote opslag van gevaarlijke stoffen (vanaf 10 ton).

Lees meer over de PGS 15-richtlijn

Uitzonderingen op PGS 15

Er zijn een aantal uitzonderingen op PGS 15. De regels van PGS 15 geleden vanaf een bepaalde ondergrens. Deze grens hangt af van de gevaarsaspecten van de gevaarlijke stof, de hoeveelheid werkvoorraad van de stof en de grootte van de verpakking (tussen 1 en 250 kilogram/liter). Wanneer de gevaarlijke stof onder deze ondergrens ligt, moeten ze nog steeds verantwoord opgeslagen worden. Dat houdt in dat de opslag niet op de werkvloer mag, tenzij het om een werkvoorraad gaat.

Vergunning voor opslaan gevaarlijke stoffen

Het kan zijn dat je een vergunning moet hebben of dat je moet melden dat je gevaarlijke stoffen opslaat. Dit kan je hier controleren.

Meer informatie over deze vergunning

De regels voor het opslaan van gevaarlijke stoffen

Naast de Arboregels moet je je nog aan andere regels houden als je gevaarlijke stoffen opslaat. Medewerkers en de omgeving (milieu en omwonenden) moeten beschermd worden. De volgende regels gelden voor het opslaan van gevaarlijke stoffen: ● Besluit activiteiten leefomgeving ● Besluit bouwwerken leefomgeving De regels gaan over veiligheidsvoorschriften, bodembescherming, veiligheidsafstanden en brandveiligheid

Bekijk het Besluit Activiteiten Leefomgeving Bekijk hier het Besluit bouwwerken leefomgeving

Het opslaan van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen

Wanneer je een bedrijf bent waarin een gevaarlijk stof aanwezig is of mag zijn, ben je een Seveso inrichting. Je moet je dan houden aan de Europese Seveso III richtlijn. Daarnaast moet je je houden aan de aanvullende risico-inventarisatie & -evaluatie uit het Arbobesluit. Je legt hoe je omgaat met veiligheidsrisico’s: je maakt een inventarisatie van de maatregelen, evalueert de risico’s en maakt een plan om risico’s te beperken.

Maatregelen voor opslag van veel voorkomende categorieën van gevaarlijke stoffen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de risico’s van het opslaan van gevaarlijke stoffen te beperken.

Schadelijke, irriterende en corrosieve stoffen moeten opgeslagen worden in aparte kasten. Stoffen die met elkaar kunnen reageren (chloor en ammonia, basen en zuren, enz.) moeten van elkaar gescheiden worden gehouden: vloeistoffen elk in of op eigen bakken
Brandgevaarlijke stoffen moeten worden opgeslagen in een minimaal 60 minuten brandwerende veiligheidskast.
Toxische stoffen kunnen ook in een veiligheidskast worden opgeslagen
Bestrijdingsmiddelen en bepaalde geneesmiddelen moeten verplicht in een afgesloten kast of ruimte worden opgeslagen.
Neem contact op met een arbo-adviseurs

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief