21 feb 2023

Conferentie Veiligheid in de Bouw

Onlangs vond de conferentie Veiligheid in de Bouw plaats op de TU Delft. De aanleiding hiervan was een opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: ‘Maak het ontwerpen, bouwen, overdragen en gebruiken van bouwwerken structureel veiliger’. Dit rapport verscheen onder andere als gevolg van het instorten van het dak van het AZ stadion in 2019.

Bouwend Nederland, Het opdrachtgevers forum in de bouw, Governance code veiligheid bouw, VNconstructeurs en Koninklijke NLingenieurs bundelen hun krachten om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen. Zij willen verantwoordelijkheid nemen en afrekenen met de uitspraak dat er in de bouwsector nu eenmaal ongelukken kunnen gebeuren. Daarom organiseerden zij eind januari deze bijeenkomst.

Na de introductie en het uitleggen van het doel van de conferentie werden er resultaten van de eerder gehouden werkgroepen gepresenteerd. De onderwerpen van deze werkgroepen waren regie op veiligheid, borging van constructieve veiligheid en het versterken van lerend vermogen.

Dit werden opgevolgd met break-outs die bestonden uit een interactieve discussie rondom de werkgroep topics en panelgesprekken.

De conferentie werd gezamenlijk afgesloten met een bedankrondje en de eerste handtekeningen voor een manifest. Als partijen of individuen dit manifest tekenen verklaren zij ‘altijd veilig’ als uitgangspunt te hanteren van ieders handelen in het bouwproces.

ArboTechniek gaat de komende maanden regelmatig aandacht besteden aan Veiligheid in de Bouw. Heb je een vraag of eigen ervaringsverhaal? Neem contact met ons op via info@arbotechniek.nl.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief