01 okt 2020

Mondkapjes in de Bouw en Techniek, zo gaan we het doen!

*** Aangepast artikel over werken met adembescherming/mondkapjes in de Bouw & Techniek (d.d. 12 oktober 2020) ***

Het Kabinet komt met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes. Wat betekent dat nu voor de Bouw en Techniek?

Laten we bij het begin beginnen, je hebt mondmaskers en adembescherming. Mondmaskers zijn de niet-medische mondmaskers die we nu overal zien: de wegwerpmaskers en de herwasbare maskers. Adembescherming is er in verschillende soorten: FFP-maskers, gelaatsmaskers en zogenaamde onafhankelijke adembescherming.

De stelregel is: mondmaskers gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming.
Als altijd al adembescherming nodig was voor de taak om de gezondheid te beschermen, bijvoorbeeld omdat er te veel stof vrij komt, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker. Voorbeeld: als je een halfgelaatsmasker moet gebruiken bij een taak om jezelf te beschermen dan vervang je dat masker níet voor een mondmasker als dat wordt voorgeschreven vanwege coronamaatregelen.

Maar hoe doe je dat als je zo’n taak moet uitvoeren waar adembescherming nodig is, in een gebied waar mondmaskers zijn voorgeschreven in verband met corona? Want in ‘publieke binnenruimtes’, denk aan winkels, stations, parkeergarages en dergelijke, geldt nu het advies om mondmaskers te gebruiken. De werkwijze is als volgt:

  • Bij het van en naar het werkgebied lopen gebruik je een mondmasker.
  • Voor de werkzaamheden zet je het werkgebied af.
  • Voor de taak gebruik je voorschreven adembescherming en niet het mondmasker.

Samenvatting: stroomschema

Wil je meer informatie over het dragen van adembescherming in coronatijd? Lees meer in het eerder verschenen nieuwsartikel ‘Tekort aan FFP2 en FFP3 maskers‘ van de helpdesk. Bekijk de website van de Rijksoverheid over het juiste gebruik van niet-medische mondkapjes.

Bron: Corona Helpdesk Bouw & Techniek

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief