09 okt 2023

Nieuwe training voor di-isocyanaten op dinsdag 21 november

Per augustus gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Mocht je met deze materialen willen werken, dan moet je daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Wegens grote populariteit van de voorgaande trainingen wordt daarom op dinsdag 21 november een nieuwe training georganiseerd. In dit artikel vind je een handig overzicht en kun je je aanmelden voor deze gratis opleiding!

Gevaren
Vanwege nieuwe Europese wetgeving is het vanaf vandaag verplicht om een opleiding te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het werken met purschuim of ander isolatiemateriaal. Eerder gaf arbeidshygiënist Arco van Engelen in een interview aan waarom deze nieuwe maatregel nodig is: “De di-isocyanaten kunnen je immuunsysteem verstoren. Als je langere tijd met veel di-isocyanaten in aanraking komt, kan er sensibilisatie ontstaan. Sensibilisatie betekent dat je lichaam overgevoelig wordt voor een stof. Je ontwikkelt dan een allergische reactie.” Door deze allergie die je ontwikkelt, kan je last krijgen van je luchtwegen, ogen en maagdarmkanaal of zelfs een allergisch beroepsastma ontwikkelen.

Om dit alles te voorkomen is het dus nu verplicht een training te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat deze verplichting niet geldt voor het bewerken van deze materialen, maar enkel bij het plaatsen. Dit omdat bij bijvoorbeeld het boren in PUR vrijwel geen di-isocyanaten vrijkomen, terwijl bij het plaatsen er juist extreem veel vrij kunnen komen.

Training
Omdat deze maatregel ruim van tevoren is aangekondigd, zijn er al een groot aantal trainingen op de markt. Bij deze trainingen gaat het voornamelijk om bewustzijn. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij hoe sensibilisatie ontstaat en hoe je dus veilig(er) kunt werken met bijvoorbeeld purschuim. Ook gaf ArboTechniek eerder een gratis training.

De trainingen voor 21 november zitten vol. Binnenkort komt de e-learning module beschikbaar, waarmee je de opleiding op een voor jezelf geschikt moment kunt maken. Hierover wordt binnenkort meer informatie over gedeeld op de website van ArboTechniek.

FAQ

 • Waarom wordt deze training gehouden?
  Per augustus gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Voordat je kunt werken met deze materialen, zoals purschuim, moet je een opleiding hebben gevolgd als producten gebruikt meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten.
 • Voor wie is deze training bedoeld?
  De training is bedoeld voor mensen die in tijdens hun werkzaamheden in aanraking komen met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Omdat de di-isocyanaten uit het producten verdwijnt bij uitharding, geldt deze nieuwe wetgeving niet voor het bewerken van PUR, kit of schuim en is de training hiervoor niet noodzakelijk.
 • Hoe wordt de training gehouden?
  De training wordt online gegeven. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je per mail de link naar de trainingsomgeving waar op 21 november de training wordt gegeven.
 • Wat heb ik nodig voor de training?
  Voor de training heb je een computer en smartphone met internetverbinding nodig. Je kunt met meerdere personen op één laptop kijken, maar iedere deelnemer heeft wel één smartphone nodig die QR-codes kan scannen.
 • Wanneer ontvang ik mijn certificaat?
  Binnen twee weken na het succesvol afronden ontvangen deelnemers van de training het certificaat. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Meer informatie
Heb je vragen over de training? Vul dan het contactformulier hieronder in.

Vragen over de training? Neem hier contact met ons op.

Na het invullen van dit formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op via het opgegeven emailadres.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief