25 jan 2024

Nieuwe trainingsdagen voor Veilig werken met di-isocyanaten

Per augustus gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Mocht je met deze materialen willen werken, dan moet je daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Wegens grote populariteit van de voorgaande trainingen wordt daarom op dinsdag 6 februari én dinsdag 23 april nogmaals gratis trainingen georganiseerd om het certificaat te behalen. In dit artikel vind je een handig overzicht en kun je je aanmelden voor deze gratis opleiding!

Gevaren
Vanwege nieuwe Europese wetgeving is het vanaf vandaag verplicht om een opleiding te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het werken met purschuim of ander isolatiemateriaal. Eerder gaf arbeidshygiënist Arco van Engelen in een interview aan waarom deze nieuwe maatregel nodig is: “De di-isocyanaten kunnen je immuunsysteem verstoren. Als je langere tijd met veel di-isocyanaten in aanraking komt, kan er sensibilisatie ontstaan. Sensibilisatie betekent dat je lichaam overgevoelig wordt voor een stof. Je ontwikkelt dan een allergische reactie.” Door deze allergie die je ontwikkelt, kan je last krijgen van je luchtwegen, ogen en maagdarmkanaal of zelfs een allergisch beroepsastma ontwikkelen.

Om dit alles te voorkomen is het dus nu verplicht een training te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat deze verplichting niet geldt voor het bewerken van deze materialen, maar enkel bij het plaatsen. Dit omdat bij bijvoorbeeld het boren in PUR vrijwel geen di-isocyanaten vrijkomen, terwijl bij het plaatsen er juist extreem veel vrij kunnen komen.

Training
Omdat deze maatregel ruim van tevoren is aangekondigd, zijn er al een groot aantal trainingen op de markt. Bij deze trainingen gaat het voornamelijk om bewustzijn. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij hoe sensibilisatie ontstaat en hoe je dus veilig(er) kunt werken met bijvoorbeeld purschuim. Ook gaf ArboTechniek eerder een gratis training.

Op dinsdag 6 februari en dinsdag 23 april wordt daarom nogmaals de online opleiding ‘Veilig werken met di-isocyanaten’ georganiseerd. Op beide dagen is er de mogelijkheid om de cursus om 07.00 of 08.30 uur te volgen.

FAQ

  • Waarom wordt deze training gehouden?
    Per augustus gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Voordat je kunt werken met deze materialen, zoals purschuim, moet je een opleiding hebben gevolgd als producten gebruikt meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten.
  • Voor wie is deze training bedoeld?
    De training is bedoeld voor mensen die in tijdens hun werkzaamheden in aanraking komen met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Omdat de di-isocyanaten uit het producten verdwijnt bij uitharding, geldt deze nieuwe wetgeving niet voor het bewerken van PUR, kit of schuim en is de training hiervoor niet noodzakelijk. Deze basisopleiding is bedoeld voor 1-componentproducten, zoals purschuim uit een spuitbus of lijmen. Voor 2-componentenproducten zoals gietharsen is een aanvullende opleiding vereist. Let op: jongeren onder 18 jaar mogen niet met di-isocyanaten werken. Het certificaat geldt dus niet voor hen.
  • Hoe wordt de training gehouden?
    De training wordt online gegeven. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je per mail de link naar de trainingsomgeving waarop de training wordt gegeven.
  • Wat heb ik nodig voor de training?
    Voor de training heb je een computer en smartphone met internetverbinding nodig. Je kunt met meerdere personen op één laptop kijken, maar iedere deelnemer heeft wel één smartphone nodig die QR-codes kan scannen.
  • Ik wil mijn collega’s opgeven om samen de webinar te volgen maar ik kan maar één emailadres opgeven, wat nu?
    Je kunt de webinar samen met je collega’s volgen op een groot scherm. Aan het einde van de webinar kan iedereen die deelneemt de QR-code scannen om zo de toets individueel te maken. Op het antwoordformulier kan iedereen vervolgens zijn of haar gegevens (naam, bedrijfsnaam, emailadres) achterlaten, zo worden de certificaten naar de juiste plek verstuurd.
  • Wanneer ontvang ik mijn certificaat?
    Binnen twee weken na het succesvol afronden ontvangen deelnemers van de training het certificaat. Dit certificaat is 5 jaar geldig.
  • Ik kan niet op de datum van de webinar, hoe kan ik het certificaat alsnog behalen?
    Via de ArboTechniek Veiligheidsapp kun je zelfstandig de opleiding volgen en de toets maken. Bekijk hier hoe je dit kunt doen.

Aanmelden voor de trainingen

Meld je hier aan voor de training op dinsdag 23 april (07:00 – 08:00)

Meld je hier aan voor de training op dinsdag 23 april (08:30 – 09:30)

Meer informatie
Heb je vragen over de training? Vul dan het contactformulier hieronder in.

Vragen over de training? Neem hier contact met ons op.

Na het invullen van dit formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op via het opgegeven emailadres.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief