12 jun 2023

Nieuw: telefonische hulplijn di-isocyanaten

Vanaf 24 augustus gelden er nieuwe regels rondom het werken met materialen waarbij di-isocyanaten vrij komen. Eerder besteedden we hier al aandacht aan in dit artikel en dit interview met expert Arco Engelen.  Di-isocyanaten komen onder andere vrij bij het aanbrengen van kitten, schuimen en purschuim. In de techniek is er bij sommigen wat onduidelijkheid rond het onderwerp. Daarom stelt ArboTechniek vanaf vandaag, 12 juni, een telefonische hulplijn beschikbaar voor alle vragen rondom deze nieuwe regels.

Nieuwe regels
Di-isocyanaten zijn zeer reactieve chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen. Di-isocyanaten zitten voornamelijk in producten om het proces van uitharding te versnellen. Bij gebruik van producten met veel di-isocyanaten vindt er een chemische reactie plaats, waarbij de stoffen vrijkomen in de lucht en het product hard wordt. Deze vrijkomende di-isocyanaten kunnen klachten aan de luchtwegen veroorzaken of zelfs voor een allergie zorgen. Hierdoor gelden er vanaf 24 september nieuwe regels. De regels zorgen voor een verplichte opleiding voor iedereen die werkt met materialen waar veel di-isocyanaten vrij bij komen.

Telefonische hulplijn
Eerder besteedde ArboTechniek al aandacht aan deze regels en vertelde een expert over de gevolgen van deze nieuwe verplichting. Toch is er nog veel onzekerheid over deze regel en zijn er nog veel vragen. Daarom stellen we vanuit ArboTechniek per 12 juni een telefonische hulplijn beschikbaar, waar je al je vragen over deze nieuwe situatie kunt stellen. Deze hulplijn is te bereiken via 0183-649367.

 

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief