Waarom schrijft het protocol water en zeep voor in plaats van desinfectiemiddelen?

Het huidige coronavirus heeft een vetlaagje dat kapot gaat door goed ontvettende middelen, zoals zeep en allesreiniger. Dit is bij het handen wassen en schoonmaken dus voldoende.

Het is goed om te weten dat desinfectiemiddelen geen vuil van oppervlakten of handen kunnen halen. Desinfectiemiddelen kunnen daarom nooit in plaats van zeep/allesreiniger gebruikt worden, alleen als aanvulling.

Het gebruik van desinfectiemiddelen buiten de zorg, wordt om drie redenen afgeraden.

 1. Desinfectiemiddelen doden ook goede micro-organismen.

Desinfectiemiddelen maken geen onderscheid. Zij doden niet alleen het coronavirus, maar ook goede bacteriën die jou beschermen tegen ziektekiemen. Bovendien beschadigen desinfectiemiddelen de huid, waardoor schadelijke stoffen en micro-organismen makkelijker je huid binnendringen.

 1. Overmatig gebruik van desinfectiemiddelen kan leiden tot resistentie: ze helpen niet meer. En niet alleen resistentie tegen die desinfectiemiddelen zelf, ook tegen antibiotica. De Gezondheidsraad raadde daarom al in 2016 het gebruik door consumenten van desinfectiemiddelen af.
 2. Desinfectiemiddelen bevatten in de meeste gevallen minimaal 70 procent ethanol; dat wat wij in de volksmond alcohol noemen. Ethanol kan opgenomen worden door de huid, via inademing van damp en (buiten het werk) via inslikken. Ethanol heeft negatieve effecten op de hersenen en het zenuwstelsel (coördinatiestoornissen, bewustzijnsdaling, verminderd spraakvermogen). Op langere termijn kan het ook leiden tot ernstige hersenaandoeningen, orgaanziekten en verschillende vormen van kanker. Omdat ethanol op de lijst van kankerverwekkende stoffen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat, mag een bedrijf dit alleen gebruiken als het niet anders kan. Bovendien moet het bedrijf dan aparte registraties bijhouden.

Ook het vaak wassen van je handen met zeep is belastend voor de huid. Het is daarom aan te raden om je handen regelmatig in te smeren met een verzorgende crème. Doe dit in ieder geval aan het begin en eind van de dag.

Hoe en hoe vaak moet ik mijn handen wassen?

Om infecties te voorkomen moet je vaker je handen wassen dan je denkt. Hoe vaak en hoe je dat goed doet, lees je op ‘hygiëne en handen wassen’, een onderdeel van de website van het RIVM.

Gebruik verzorgende huidcrème om geïrriteerde huid en kloven te voorkomen. Doe dit nadat je je handen gewassen hebt.

Bied als werkgever voldoende en zo nodig extra plekken om handen te wassen. Zorg voor vloeibare zeep, papierrollen of papieren afdroogdoekjes en verzorgende huidcrème.

Hoe gebruik ik de dixi/toilet in corona tijden?
 • Zorg dat er reinigingsdoekjes in de dixi.
 • Elke gebruiker maakt voor en na gebruik de deurknop en de wc-bril schoon.
 • Gooi de gebruikte doekjes in een afsluitbare afvalemmer weg.
 • Was je handen voor gebruik van het toilet.
 • Gooi voor gebruik van het toilet een aantal toiletblaadjes in de dixi, om plonzen en spatten tijdens gebruik te verminderen.
 • Maak de wc-bril na gebruik van het toilet schoon met een doekje en was je handen.
 • Zorg dat er voorzieningen zijn voor handen wassen. Desnoods een jerrycan met water met daarnaast zeep!
 • Spoel het toilet door met gesloten bril. Hierdoor wordt voorkomen dat er druppeltjes in de lucht vrijkomen die oppervlaktes en materialen e.d. in de dixi/toilet besmetten.

Naast het schoonmaken door de gebruikers, moet de dixi tussendoor goed schoongemaakt worden door de schoonmakers.

Wie is verantwoordelijk voor het schoonmaken?

Iedereen heeft in deze tijd de verantwoording om te zorgen dat de werkplek schoon blijft, maar de hoofdaannemer is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de keet en de toiletten.

Voor werken bij particulieren geldt: de bewoner zorgt voor een schoon toilet. Na eventueel toiletgebruik door de vakman zorgt de vakman er zelf voor dat het toilet weer schoongemaakt wordt.

Wat zijn de hygiëneregels van het RIVM precies?
 • Was je handen regelmatig, in ieder geval:
  • Voor je naar buiten gaat.
  • Als je weer thuiskomt. 
  • Als je je neus hebt gesnoten.
  • Voor het eten.
  • Nadat je naar de wc bent geweest. 
 • Was je handen 20 seconden lang met water en zeep. Droog je handen goed. 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. 
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. 
 • Was daarna je handen. 
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. 

Voor meer informatie en gedetailleerde instructies kun je op de website van het RIVM kijken.

Let op! Vaak je handen wassen droogt je huid uit. Gebruik daarom verzorgende huidcrème om geïrriteerde huid en kloven te voorkomen. Doe dit zo mogelijk elke keer nadat je je handen gewassen hebt.

Moeten steigers ook schoongemaakt worden?

Steigers worden gebruikt door meerdere personen. Vlakken die met de handen worden aangeraakt kunnen schoongemaakt worden met water en zeep. Een alternatief is om werkhandschoenen te dragen en deze bij elke pauze te vervangen. Was daarna goed je handen.

Moeten cabines ook extra schoongemaakt worden?

Cabines worden soms gedeeld tussen personen. En ja, die moeten ook extra schoongemaakt worden om overdracht van het virus via aanrakingsvlakken te voorkomen.

Maak bij elke wissel handgrepen, alle bedieningspanelen, stuur, pook, joysticks, etc. schoon!

Gebruik hiervoor alcoholdoekjes 70%, Isopropylalcohol (IPA) van 70% of een goed ontvettend schoonmaakmiddel.

Kan de schoonmaak in bedrijf en bouwkeet blijven doorgaan?

Ja, de schoonmaak kan normaal doorgaan. Uitgangspunt hierbij is dat niemand met luchtwegklachten of koorts naar het werk komt en dat iedereen de instructies van de overheid voor hygiëne naleeft. De schoonmaker werkt volgens de voor de sector geldende voorschriften voor het schoonmaken. 

Als de schoonmaker ziek is, zorg dan voor vervanging of regel de schoonmaak onderling. Het is essentieel dat de keet schoon is.

Hoe maak ik goed schoon?

Het virus wordt gedood met middelen die goed ontvetten. Gebruik daarom: 

 1. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen die goed ontvetten
 2. Isopropylalcohol (IPA) van 70% 
 3. Alcohol van 70% 

Berg wasbare poetsdoeken na gebruik op in een gesloten zak en was ze bij 60˚ Celsius of hoger. 

Er zijn wegwerpdoekjes beschikbaar die doordrenkt zijn in deze middelen. Deze doekjes zijn zeer praktisch in het gebruik. 

Stop gebruikte doekjes in een afgesloten afvalbak of afvalzak. 

Let op met het gebruik van IPA en alcohol bij beeldschermen en apparatuur!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief