Veiligheid en preventie op het werk
Te vaak wordt er door werknemers onveilig gewerkt, waardoor de kans op een bedrijfsongeval nog steeds reëel is. Risico’s die de veiligheid van werknemers in gevaar brengen zijn bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen, werken op grote hoogte, het aannemen van een verkeerde houding, maar ook mentale risico’s zoals een te hoge werkdruk en stress. Deze risico’s kunnen leiden tot arbeidsongevallen en ziekteverzuim. Werknemers die werkzaam zijn in de bouw, metaal, transport & logistiek, horeca en landbouw hebben te maken met de meeste risico’s. Werkgevers moeten zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. De risico’s waaraan werknemers blootgesteld worden, moeten geïdentificeerd worden en er moeten preventiemaatregelen genomen worden.
Aanpak veilig werken
Hoe start je als werkgever met het veiliger maken van de werkomgeving? Dat kan lastig zijn. Het belangrijkste is dat er over onveilige situaties en onveilig gedrag gepraat kan worden op de werkvloer. Vaak hebben ongevallen namelijk te maken met een gebrek aan communicatie over veiligheid. Werknemers moeten zich gehoord voelen op de werkvloer en moeten open kunnen zijn over hoe zij denken over onveiligheid, preventie en veiligheid op het werk.
Veiligheid en preventie op het werk: de regelgeving
Werkgevers zijn verplicht risico’s voor werknemers zo veel mogelijk te beperken. Ook moeten werkgevers werknemers goed op de hoogte brengen van de risico’s die zij lopen. In het Arbobesluit staan veel regels over veiligheid op de werkvloer. Denk hierbij aan regels over werken met gevaarlijke stoffen, werken op hoogte en werken met hoge geluidsniveaus. Werknemers zijn verplicht zich aan deze regels te houden en op een verantwoorde manier om te gaan met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.
RI&E opstellen voor veiligheid en preventie op het werk
Een RI&E helpt met het identificeren van risico’s op de werkvloer en met het opstellen van maatregelen. Er zijn geen EU-regels voor de inhoud van een RI&E. Wanneer je een RI&E gaat opstellen, moet je beginnen met het verzamelen van relevante informatie. Denk aan informatie over eerdere incidenten op de werkplek of feedback van werknemers over onveilige situaties. Hierna ga je de mogelijke gevaren identificeren, bijvoorbeeld de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Vervolgens ga je het risico beoordelen: wat is de waarschijnlijkheid dat het gaat gebeuren en hoe ernstig kunnen de verwondingen zijn? Nu je de risico’s weet is het tijd om maatregelen te treffen, wat ga je doen om de risico’s te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig controleren van ladders bij werken op hoogte. Tot slot documenteer je de risicobeoordeling.
Meer weten over de RI&E?
Bekijk het hier!Het documenteren van risico’s
De laatste stap was het documenteren van risico’s. Hierbij leg je de resultaten van de risicobeoordeling vast. De volgende dingen moeten schriftelijk vastgelegd worden:
- Naam/functie van persoon die het onderzoek heeft uitgevoerd
- De risico’s en gevaren die zijn geïdentificeerd
- De werknemers die te maken krijgen met de geïdentificeerde risico's
- De maatregelen: wanneer ga je deze invoeren, wie is verantwoordelijk en wanneer moet er verandering plaatsgevonden hebben
- Informatie over de betrokkenheid van werknemers en hun vertegenwoordigers bij de risicobeoordeling
ArboTechniek voor preventie en veiligheid op het werk
Wil je jouw werkomgeving ook veiliger maken, maar weet je niet precies hoe dit aan te pakken? Bij ArboTechniek staan we voor je klaar. Wij helpen je met al je vragen en kunnen je adviseren over een RI&E. Samen gaan we voor een werkplek die veilig is voor iedereen.
Neem contact op met onze adviseurs!