Arbo geluidsnormen

Dagelijks heeft zo’n 10% van de Nederlandse werknemers te maken met schadelijk geluid op de werkvloer. Hierdoor staan lawaaidoofheid en oorsuizen al jaren in de top 3 meest gemelde beroepsziekten. De gevolgen van deze aandoeningen zijn zowel fysiek als mentaal erg vervelend. De Arbo geluidsnormen zijn regels rondom lawaai op de werkvloer, maar wat houden ze precies in?

Wanneer is lawaai schadelijk en wanneer loop je risico?

Wanneer iemand te lang wordt blootgesteld aan lawaai, kan dit ervoor zorgen dat de trilharen in het oor beschadigd raken. Dit leidt tot gehoorproblemen. Vanaf 80 decibel(dB) loop je risico op gehoorschade. Als je werkzaam bent in een van onderstaande sectoren, loop je het meeste risico op gehoorschade:

  • Industrie (metaal, maar ook papierindustrie)
  • Bouw (steigerbouwers, timmerlieden, stratenmakers)
  • Vervoer en logistiek (truckchauffeur en heftruckchauffeurs)
  • Landbouw (van akkerbouwer tot boomverzorger en hovenier)
  • Installatiesector

Lawaaidoofheid en oorsuizen

Wanneer je dus voor een lange tijd wordt blootgesteld aan hard lawaai, heb je een grote kans op gehoorschade. Bij lawaaidoofheid gaat het gehoor langzaam achteruit. Hierdoor heb je moeite met het volgen van gesprekken. Daarnaast kan het zijn dat je langzamer reageert op geluiden in de omgeving. Helaas is lawaaidoofheid niet te herstellen: er is te veel schade aan de trilharen in het oor. Ook met een gehoorapparaat kun je nooit meer zo goed horen als voorheen.

Bij tinnitus (oorsuizen) hoor je geluiden die er niet zijn: suizen, brommen, fluittonen of geruis. Dit kan ontstaan door lawaaidoofheid, maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een plotseling extreem hard geluid. Je trommelvlies of binnenoor raakt dan in één keer beschadigd.

Dit zegt de Arbowet over lawaai op het werk

De lawaainiveaus waaraan de werknemers worden blootgesteld, moeten zijn beoordeeld. Als dat nodig blijkt, moet een deskundige de geluidsniveaus meten. Op die manier kan worden bepaald waar in het bedrijf en in welke mate werknemers mogelijk worden blootgesteld. Dat is nodig om te kunnen toetsen aan de wettelijke normen.

Het beoordelen en meten moet periodiek gebeuren volgens een schriftelijk vastgelegd tijdschema. Als de omstandigheden binnen het bedrijf ingrijpend veranderen, moet er sowieso opnieuw worden gemeten. Dat moet ook als er redenen zijn om aan te nemen dat de uitgevoerde beoordeling of meting onjuist is. Of als de resultaten van het arbeidsgezondheidskundig onderzoek dit nodig maken

Komt het geluid dagelijks boven de 80 dB uit, dan moet je als werkgever zorgen voor gehoorbescherming. Het geluid is waarschijnlijk harder dan 80 dB als het niet mogelijk is een normaal gesprek te voeren op ongeveer een meter afstand van elkaar.

Als de dagelijkse dosis uitkomt boven de 85 dB, dan zijn werknemers verplicht om gehoorbeschermers te gebruiken.

In dat geval moet je als onderdeel van de RI&E ook een plan van aanpak maken om de blootstelling aan geluid te verminderen.

De blootstelling mag niet hoger zijn dan 87 dB, rekening houdend met de dempende werking van de gedragen gehoorbescherming.

Als werkgever moet je de werknemers die worden blootgesteld aan lawaai van 80 dB of meer, voorlichten over de gevaren van geluid.

Werknemers mogen een gehoortest laten doen om te kijken of de maatregelen effect hebben. Dit moet worden bekostigd door de werkgever.

Maatregelen om te voldoen aan Arbo geluidsnormen

Werkgevers kunnen verschillende maatregelen treffen om werknemers te beschermen tegen gehoorschade:

Aanschaf en gebruik van stillere machines
Ontwikkelen van stillere productiemethodes
Machines plaatsen in geluiddempende kasten
Personeel laten werken in geluiddempende cabines of blootstellingsduur zoveel mogelijk beperken
Blootstellingsduur zoveel mogelijk beperken
Goed onderhouden van het materieel
Bekijk hier hoe je gehoorschade voorkomt

RI&E en te hard geluid

De risico’s van te hard geluid moeten opgenomen worden in een RI&E. Daarnaast moet er in het plan van aanpak benoemd worden welke maatregelen werkgevers treffen om werknemers te beschermen tegen gehoorschade.

Meer weten over de RI&E

Leer meer over Arbo geluidsnormen in de Veiligheidsapp!

Wil je meer weten over de Arbo geluidsnormen? Dat kan! In onze gratis ArboTechniek Veiligheidsapp staat alle informatie over Arbo geluidsnormen gebundeld. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste regels bij het werken met schadelijk geluid. Zo wordt de werkomgeving nog veiliger en gezonder!

Bekijk het in onze app

Veelgestelde vragen

Wat is de maximaal toegestane geluidsblootstelling volgens de arbo wetgeving?
Wat zijn de verplichtingen van een werkgever ten aanzien van geluidsnormen?
Wat zijn de gevolgen voor een werkgever bij het niet naleven van geluidsnormen?
Wat zijn de risico's van blootstelling aan hoge geluidsniveaus?

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief