LMRA

Een goede start is het halve werk. Dat geldt zeker voor het veilig en gezond werken. De Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) is daarom van groot belang voor vakmensen op de werkplek. Met de LRMA worden risico’s en gevaren op de werkplek zichtbaar en kunnen deze risico’s en gevaren worden weggenomen. De risico’s en gevaren kunnen voortkomen uit de werkzaamheden, de werkplek, de werkomgeving, de werkcondities, de werkcomplexiteit en de milieuaspecten. 

De LMRA bestaat uit drie stappen:

  1. Beoordeel het risico: start niet met de werkzaamheden indien niet alle risico’s zijn weggenomen of aanvaardbaar zijn.
  2. Bepaal maatregel: bepaal de maatregelen die noodzakelijk zijn om de risico’s weg te nemen of te verminderen.
  3. Neem actie voor een veilige uitvoering: voer de maatregelen uit, vraag indien nodig hulp en bespreek vooraf met collega’s de maatregelen

Voor een veilige werkomgeving dient een LMRA op ieder moment van elke dag op de werkplek en direct voor aanvang van de werkzaamheden te worden uitgevoerd. Dit betekent dat de LMRA ook dient te worden uitgevoerd bij verandering van werkzaamheden en omstandigheden of na een voorval of korte werkonderbreking.

Checklist
De sociale partners in de installatie- en isolatiebranche hebben een handige checklist opgesteld die je kunt gebruiken bij de LMRA. Je kunt deze checklist direct downloaden.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief