Veelgestelde vragen Schadelijke Stoffen Assistent
Hieronder vind je alle veelgestelde vragen over de Schadelijke Stoffen Assistent. Klik op de vraag die voor jou van toepassing is zodat je gelijk naar het juiste antwoord wordt doorgeleid.
Schadelijke Stoffen Assistent
De Schadelijke Stoffen Assistent is kosteloos én door de branche ontwikkeld waardoor de administratieve lasten beperkt blijven en de tool uit kan groeien tot een platform waarop alle voor de branche relevante informatie voor veilig en gezond werken met schadelijke stoffen beschikbaar is.
Alle bedrijven die onder de cao Technische Installatietechniek vallen kunnen gebruikmaken van de Schadelijke Stoffen Assistent. Als je onder deze cao valt kun je een Wij Techniek account aanmaken; je hoeft geen lid te zijn van de brancheorganisatie.
Je kunt binnen het bedrijf toegang geven aan elke medewerker die je wilt. De huidige functionaliteit is vooral belangrijk voor degene die binnen het bedrijf belast is met de Arbo-taken. Dat is afhankelijk van de grootte van het bedrijf de directeur zelf, een preventiemedewerker of een KAM-functionaris. Die kan naar eigen inzicht werknemers betrekken om de registratie compleet te krijgen en risico-informatie op de juiste manier met de medewerkers te delen.
De Schadelijke Stoffen Assistent is een tool die je kunt gebruiken. Er zijn verschillende tools die te gebruiken zijn. Het registreren van de gevaarlijke stoffen is volgens het Arbobesluit wel een verplichting. Maar je kunt dus een tool kiezen die het best bij jouw bedrijf past.
Op dit moment zitten er in de gezamenlijke database bijna 650 producten. Deze verzameling hebben we van een groot aantal bedrijven ontvangen. Nieuwe producten die bedrijven invoeren worden hieraan toegevoegd. Zo bouwen we als branche zelf onze database uit.
Elke unieke VIB wordt toegevoegd aan de database, dus sommige stoffen staan er per leverancier in. Als het VIB van jouw product er niet bij staat kun je deze met ‘Product aanvragen’ toevoegen.
Ja, de check van Chemrade is in lijn met de VIB-check.
De oude VIB’s blijven vooralsnog beschikbaar in de Schadelijke Stoffen Assistent en worden niet verwijderd uit de database. Sterker nog: van heel veel VIB’s zijn verschillende versies opgenomen in de database, zodat je altijd degene kunt selecteren die voor jouw bedrijf van toepassing is.
Ja, je kunt meerdere locaties toevoegen. Bekijk de handleiding of de video met de stap-voor-stap instructies om te zien hoe je dit doet. Deze vind je onder de knop ‘help’ in de Schadelijke Stoffen Assistent of op de websitepagina van de Schadelijke Stoffen Assistent.
Je kunt een locatie niet onderverdelen in onderliggende locaties. Dit is wel een ontwikkelwens.
Dat kan. Dit overzicht hoort in het V&G-plan te staan, maar je kunt de Schadelijke Stoffen Assistent gebruiken om het overzicht te maken en bij te werken. Je kunt onbeperkt locaties aanmaken binnen de SSA waarbij je per project een locatie kunt maken.
Ja, je kunt prioriteren op basis van H-zinnen of Hazard categorie. Hazard categorie is op basis van COSHH essentials, een Engelse methodiek. De Hazard categorie is gebaseerd op de H-zinnen. Hazard categorie A is het minst schadelijk en E het meest.
Ja, op de pagina geregistreerde producten is een kolom met CMR-classificatie beschikbaar.
Op dit moment nog niet, maar het aanreiken van alternatieven is wel één van de gewenste doorontwikkelingen van de tool. Daarbij zullen CMR-stoffen prioriteit krijgen.
Die ontwikkelen we de komende tijd en komen in de loop van 2025 beschikbaar.
Vooraleerst ligt hier wellicht nog de verantwoordelijkheid bij de KAM-functionaris om de WIK’s naar de werkvloer te verspreiden.
Er komt vooralsnog geen melding over de opleiding. Wel kun je producten die di-isocyanten bevatten herkennen in de rapportages uit de Schadelijke Stoffen Assistent.
In de Schadelijk Stoffen Assistent worden straks werkinstructiekaarten (WIK’s) ter beschikking gesteld die op basis van een beoordeling in de door de NLA erkende Chemrade software zijn gemaakt. De geproduceerde WIK’s voldoen zodoende dus aan de eisen die de NLA stelt om binnen je eigen bedrijf WIK’s te maken. Het is belangrijk dat je zelf nagaat of de WIK’s die je gebruikt, aansluiten bij de praktijk van jouw bedrijf. Zodat er op de werkvloer ook daadwerkelijk volgens deze WIK’s gewerkt kan worden.
Als je op basis van je registratie een Plan van Aanpak opstelt welke producten je als eerste wil vervangen of waarvoor je aanvullende maatregelen voor wilt nemen, kun je hiermee aan de NLA aantonen dat je serieus werkt maakt van veilig werken met gevaarlijke stoffen. Het is belangrijk dat je doet wat je kunt doen, en hierin zal de Schadelijke Stoffen Assistent je steeds meer gaan ondersteunen.
Er zullen meerdere scenario’s per product beoordeeld worden en dus ook meerdere werkinstructiekaarten (WIK’s) per product worden gegenereerd. Deze WIK’s worden in de Schadelijke Stoffen Assistent ter beschikking gesteld.
In eerste instantie zullen we aan de slag gaan met producten. Mogelijk wordt de tool uitgebreid met informatie over stoffen zonder eigenaar. Dit zal naar verwachting niet direct veilige werkinstructies opleveren, maar in eerste instantie vooral gericht zijn op bewustwording en ontsluiting van bestaande informatie.
Ja, als er kwarts in het product zit en op het VIB staat, komt deze in de Schadelijke Stoffen Assistent. Maar als kwartsstof puur een procesemissie is niet.
De Schadelijke Stoffen Assistent richt zich op blootstellingsgevaar en niet zo zeer op brand- en explosiegevaar. Mogelijk dat er op termijn voor gekozen wordt om beschikbare informatie via de Schadelijke Stoffen Assistent te ontsluiten, maar dat heeft vooralsnog geen prioriteit. Het is wel belangrijk om de risico’s in je RI&E op te nemen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? We helpen je graag.