Wet- en regelgeving

Als werkgever ben je in eerste instantie steeds verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de personen die je in dienst hebt. De wetgeving op arbo-gebied is namelijk bedoeld om werknemers te beschermen tegen ongevallen en beroepsziekten. Maar ook voor overige personen zoals ingeleende werknemers, stagiaires, leerlingen en vakantiewerkers gelden specifieke regels en draag je als werkgever verantwoordelijkheid.

De wetgeving stelt dat werkgevers en werknemers risico’s in kaart moeten brengen voordat ze kunnen starten met de werkzaamheden. Op de werkplek in het bedrijf en op de werklocatie. Dat geldt al helemaal voor complexe projectlocaties waar meerdere partijen tegelijkertijd aan het werk zijn. Maar wat betekent dit in de praktijk? ArboTechniek biedt jou een overzicht van alle wet- en regelgeving rond veilig en gezond werken in de installatie- en isolatiebranche, zodat je dit eenvoudig en snel kunt toepassen!

Arbocatalogus

De Arbocatalogus bevat alle afspraken die werkgevers en werknemers in de installatie- en isolatiebranches hebben gemaakt over veilig en gezond werken. De Arbocatalogus beschrijft op een heldere en toegankelijke manier de methoden, best practices en oplossingen om blootstelling aan risico’s te voorkomen of te minimaliseren. Zo zijn werkgevers en –nemers zelf in staat na te gaan of zij voldoen aan de eisen van de sociale partners en de Arbocatalogus.

Bekijk hier alle Arbocatalogussen

RI&E: hoe werkt het precies?

Iedere werkgever is verplicht om een arbobeleid te voeren dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden, zoals staat vermeld in de Arbowet. Onderdeel van dit arbobeleid is het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In artikel 5 van de Arbowet staat een aantal algemene verplichtingen voor het opstellen van de RI&E. Doel van het opstellen van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen of te beperken.

In de RI&E breng je als werkgever alle arbeidsrisico’s binnen jouw bedrijf in kaart. Vervolgens maak je een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. ArboTechniek helpt je met een RI&E specifiek gemaakt voor de technische installatie- en isolatiesector, zodat je deze RI&E zelf eenvoudig kunt opstellen en alle mogelijke risico’s zo in kaart kunt brengen. Zo voldoe je niet alleen aan de wet- en regelgeving, maar help je ook jouw bedrijf door minder ziekteverzuim, meer werkplezier en een hogere productiviteit.

Kom je er niet uit? Onze arbo-adviseurs staan voor je klaar!

Meer weten over de branche-RI&E

Veelgestelde vragen

Wil je weten wat ArboTechniek nog meer voor je kan betekenen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bekijk de Veelgestelde vragen

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief