Asbest: hoe gevaarlijk is het?
Asbest is een stof die bestaat uit microvezels die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Wanneer je voor een lange tijd asbestvezels inademt, kan je longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker krijgen. Het risico hierop wordt groter als je meer asbest inademt gedurende je leven. In 2010 werd door de Gezondheidsraad geschat dat er jaarlijks zo’n 1300 mensen overlijden aan een ziekte door asbest. Asbest is dus een zeer gevaarlijke stof en schadelijk voor de gezondheid. Sinds 2005 is er een totaalverbod op gebruik en hergebruik van asbest. Huizen of spullen die vóór 2005 gemaakt zijn, kunnen dus nog asbest bevatten.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waar de asbest in zit, kan veel verschillende kleuren hebben. Vroeger werd asbest veel gebruikt in de bouw vanwege de isolerende, brandwerende en slijtvaste eigenschappen. Het komt veel voor in oude gebouwen en materialen zoals golfplaten, dakbedekking, leidingen en vloerbedekking. Er is onderscheid tussen hechtgebonden asbestvezels en niet-hechtgebonden asbestvezels.
Hechtgebonden asbestvezels zitten altijd vast in een ander materiaal, vaak cement. Voorbeelden van materialen met hechtgebonden asbestvezels zijn bloembakken, golfplaten, buizen voor het riool, gas en waterleiding. Wanneer hechtgebonden asbest niet beschadigd is, zijn de risico’s voor je gezondheid klein. Dan kun je het laten zitten. Daken met asbest zijn wel anders, omdat daken verweren door weer en wind.
Niet-hechtgebonden asbestvezels zitten niet in materiaal vast. Je kunt denken aan brandwerende kleding, kit, de onderlaag van een vloerzeil en spuitasbest. Als niet-hechtgebonden asbest voorkomt in ruimtes waar je komt, laat het dan weghalen.
Hoe komt asbest vrij?
Asbest kan op verschillende manieren vrijkomen, voornamelijk tijdens:
- Slopen van asbesthoudend materiaal
- Bewerken van asbesthoudend materiaal
- Brand waarbij asbest vrijkomt
- Verwijderen van asbesthoudend materiaal
Asbest: wanneer is het schadelijk voor de gezondheid?
Blootstelling aan asbest kan dus schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoe groot de risico’s zijn, hangt af van de duur waaraan je bent blootgesteld. Het RIVM maakt een onderscheid tussen klein en groot risico asbest, dat leggen we hieronder aan je uit.
Klein risico asbest
In de buitenlucht zitten kleine hoeveelheden asbestvezels. Deze ademt iedereen dus elke dag een beetje in. De risico’s hiervan zijn zeer beperkt. Wanneer je voor een langere tijd meer asbestvezels inademt, bijvoorbeeld tijdens een brand of als er rondom je huis asbest wordt verwijderd, neemt de kans op het krijgen van asbestkanker niet of nauwelijks toe.
Groot risico asbest
Asbest is schadelijk en gevaarlijk wanneer je er meerdere jaren veelvuldig aan bent blootgesteld. Dit risiconiveau geldt bijvoorbeeld voor bouwvakkers, timmermannen en installatietechniek en industrie. 25 jaar geleden werd er een stuk minder zorgvuldig omgegaan met asbest dan tegenwoordig. De tijd tussen het inademen van asbest en het ontwikkelen van kanker is meestal lang, ongeveer 40 jaar.
Meer weten over asbest?
Neem contact op met ArboTechniek!Tips voor omgaan met asbest
Het is dus belangrijk dat je op de werkvloer zorgvuldig omgaat met asbest. Hieronder vind je enkele tips om beter om te gaan met asbest.
Niet in asbest boren of zagen
Ten eerste: ga niet boren of zagen in asbest en zorg dat het product waar asbest in zit niet breekt. Wanneer dit wel gebeurt, komen er kankerverwekkende vezels vrij die je kunt inademen.
Laat hechtgebonden asbest zitten
Hechtgebonden asbest (asbest dat vastzit in een ander materiaal) kan je laten zitten zolang het niet beschadigd is. Denk aan buizen voor riool, gas- en waterleidingen, bloembakken etc.
Laat niet-hechtgebonden asbest afdekken of verwijderen
Heb je te maken met niet-hechtgebonden asbest? Laat dit dan afdekken of verwijderen door een professional.
Laat een asbestonderzoek doen door een professional
Wil je er zeker van zijn dat jouw werknemers niet worden blootgesteld aan asbest op de werkvloer? Laat dan een asbestonderzoek doen door een professional. Hierdoor weet je zeker dat je werknemers geen gevaar lopen.
Asbest dak? Vervang het!
Zit er asbest in jouw dak? Vervang het! Hierdoor komen er minder asbestvezels in de lucht en loop je minder risico op ziekten zoals kanker of andere gezondheidsproblemen.
Asbestadvies van ArboTechniek
Asbest is dus een zeer gevaarlijke stof. De gezondheidsrisico’s die je loopt hangen af van hoeveel je bent blootgesteld aan asbest door de jaren heen. Bij ArboTechniek gaan we voor een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen. Asbest past hier dus niet in. Wil jij meer weten over asbest? Onze professionals met jarenlange ervaring geven je graag advies.
Neem contact op met onze adviseurs!