Chroom 6

Veilig werken met chroom-6 met het informatieblad van ArboTechniek

Medewerkers in de technische isolatie- en installatiebranche kunnen aan chroom-6 worden blootgesteld. Chroom-6 is een gevaarlijke stof, die bij langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsschade. Daarom is het van groot belang om in het werken met leidingen, kabelgoten en bouten (waarbij chroom-6 in de coating zit), op de hoogte te zijn van de beheersmaatregelen. Wil jij weten hoe je hoe je zo veilig mogelijk met chroom-6 – en andere zware metalen – kunt omgaan? Na het lezen van het nieuwe (online) informatieblad van ArboTechniek, kun je veilig aan de slag met chroom-6.

Het werken met chroom-6
Chroom-6 is in de installatiebranche aanwezig in coatings van metalen en roestvrijstalen producten. Het metaal wordt vaak gebruikt omdat het sterk roestwerend is en zorgt voor kleur. Echter kan bij het bewerken van producten met chroom-6, zoals schuren en lassen, de stof vrijkomen in de vorm van stofvorming of damp. Als je deze vervolgens inademt, inslikt of aanraakt, komt de stof je lichaam binnen. Dat vormt geen direct risico, maar als je langdurig grotere hoeveelheden chroom-6 binnenkrijgt, brengt dit mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Om je gezondheid te beschermen is het belangrijk te herkennen wanneer je werkt met chroom-6 én hoe je stof- of dampvorming kan voorkomen.

Beheersmaatregelen
In het informatieblad van ArboTechniek wordt de aanpak ‘STOP-strategie’ of de ‘Arbeidshygiënische Strategie’ op een praktische manier uitgelegd, zodat jij gelijk aan de slag kan! Aan de hand van tabellen met beheersmaatregelen wordt er inzicht gegeven in hoe je een chroom-6-houdende constructie kan bewerken, hoe je een ruimte met chroom-6-houdende stof/restmateriaal reinigt en hoe je een chroom-6-coating verwijdert met een droge en een natte methode.

Geen vrijblijvend advies
Het hele traject van beheersmaatregelen is geen advies, maar een wettelijke verplichting waarop de Inspectie SZW controleert. Als werkgever ben je daarnaast verplicht om werknemers die met chroom-6 werken actief instructies en voorlichting te geven. Door je te houden aan de maatregelen die dit informatieblad stelt aan opdrachtgevers, leidinggevenden en uitvoerenden, werk je dus niet alleen veilig maar kun je ook een bezoek van de Inspectie SZW met vertrouwen tegemoet zien.

Aan de slag
Je kunt direct aan de slag met het nieuwe informatieblad. Je downloadt het ‘Informatieblad Veilig werken met chroom-6’ van ArboTechniek hier.

Meer informatie
Wil je meer weten over het veilig werken met chroom-6 of wil je weten wat ArboTechniek nog meer voor je kan beteken? Neem dan contact met ons op via 0800 8855885 of via info@arbotechniek.nl. Daarnaast kunnen de adviseurs van ArboTechniek je helpen met nóg veiliger en gezonder werken in jouw bedrijf. Neem via deze pagina contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief