Gevaarlijke stoffen klassen
Wanneer het gaat om transport, worden er vaak onschuldige dingen vervoerd. In enkele gevallen gaat het daarentegen om het vervoer van gevaarlijke stoffen, deze brengen wel risico met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan brandbare producten, producten met bijtende stoffen of producten met ontploffingsgevaar. Producten met gevaarlijke stoffen mogen niet zomaar vervoerd worden. Om de veiligheid te waarborgen worden de stoffen ingedeeld in ADR-klassen.
Gevaarlijke stoffen klassen - ADR
ADR betekent Accord Relatif au Transport International de Marchandises Dangereuse par Route, ook wel: het vervoer van gevaarlijke stoffen. ADR is het Europees verdrag waarin de afspraken en regels rondom het vervoeren van gevaarlijke stoffen staan.
ADR - Regels
De regels van het ADR zijn samengesteld door de Verenigde Naties. In deze regels staat alles wat te maken heeft met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan regels over hoe stoffen vervoerd moeten worden, welke tekens op vrachtwagens moeten staan die gevaarlijke stoffen vervoeren en welke stoffen door welke tunnels vervoerd mogen worden.
Gevaarlijke stoffen klassen: 9 ADR-klassen
Er zijn 9 ADR-klassen. De klassen 2, 4, 5 en 6 hebben nog een onderverdeling. Hieronder leggen we aan je uit wat elke klasse inhoudt.
Meer weten over gevaarlijke stoffen klassen? ArboTechniek legt uit
Neem contact op!Klasse 1: Explosieve stoffen en voorwerpen
Het gevaar van producten met explosieve stoffen is het gevaar op ontploffing. Je kunt denken aan vuurwerk, wapens en munitie.
Klasse 2: Gassen
Klasse 2 bevat verschillende typen gassen. Het gevaar hiervan? Brandbaarheid, verstikking, bijtende stoffen en giftige stoffen. Voorbeelden zijn stikstof en propaan.
Klasse 2.1 Brandbaar gas
Onder deze klasse vallen gassen die brandbaar zijn. Deze klasse is herkenbaar door het rode bord met vlam.
Klasse 2.2 Niet brandbaar, niet giftig gas
Onder deze klasse vallen gassen die niet brandbaar of giftig zijn.
Klasse 2.3 Giftig gas
Giftige gassen hebben ook een eigen subklasse. Herkenbaar aan een wit bord met een doodshoofd erop.
Klasse 3: Brandbare vloeistoffen
Dit zijn vloeistoffen die onder specifieke omstandigheden kunnen ontvlammen. Het grootste risico is brandgevaarlijkheid. Een voorbeeld? Wasbenzine spiritus.
Klasse 4: Brandbare vaste stof
Klasse 4 bevat brandbare vaste stoffen, ook deze klasse is onderverdeeld in drie andere klassen
Klasse 4.1: Brandbare vaste stoffen
Dit zijn stoffen die makkelijk ontvlammen door wrijving. Denk aan stoffen in korrelvorm, poedervorm, metaalvorm of pastavorm. Voorbeelden zijn metaalpoeders en zwavel.
Klasse 4.2: Zelfontbranding vatbare stoffen
Deze klasse bevat stoffen die zonder ontstekingsbron met zuurstof uit de lucht tot brand kunnen leiden.
Klasse 4.3: Stoffen die gas ontwikkelen bij water
Stoffen in deze klassen kunnen brandbare gassen ontwikkelen met water. Voorbeelden zijn aluminium, magnesium en zink.
Klasse 5: Oxiderende stoffen
Deze klasse bevat oxiderende stoffen. Wat houdt dat in? Dit houdt in dat stoffen zuurstof vrijmaken, waarbij zij verbranding met andere stoffen kunnen veroorzaken. De stoffen hoeven op zichzelf niet brandbaar te zijn. Deze klasse is onderverdeeld in twee andere klassen.
Klasse 5.1: Oxiderende stoffen
Deze subklasse bevat stoffen die niet zelf brandbaar zijn, maar wel verbranding kunnen veroorzaken van andere stoffen. Denk aan kunstmest en waterstofperoxide.
Klasse 5.2: Organische Peroxiden
Bij deze subklasse gaat het om chemisch instabiele stoffen die zichzelf kunnen ontleden. Dit zijn vaak stoffen die gebruikt worden als hulpstoffen voor kunststof. Deze stoffen kunnen bijtend en brandbaar zijn.
Meer weten? Neem contact met ons op!Klasse 6: Giftige stoffen
Deze klasse bevat giftige stoffen en is onderverdeeld in twee subklassen.
Klasse 6.1: Giftige stoffen
Deze klasse bevat stoffen die bij inademing, aanraking met de huid of inslikken de gezondheid schaden of kunnen leiden tot de dood. Voorbeelden zijn pesticiden.
Klasse 6.2: Infectueuze stoffen
Deze subklasse classificeert besmettelijke stoffen die ziekte kunnen veroorzaken bij mensen of dieren. Voorbeelden zijn micro-organismen en prionen.
Klasse 7: Radioactieve stoffen
Bij deze klasse gaat het om stoffen die spontaan energie in de vorm van onzichtbare straling kunnen uitzenden. Een voorbeeld van een radioactieve stof is uranium.
Klasse 8: Bijtende stoffen
Klasse 8 bevat stoffen die de huid of slijmvliezen beschadigen als je ermee in contact komt. Voorbeelden zijn accuzuur, zoutzuur en zwavelzuur.
Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen
Dit zijn stoffen die tijdens het vervoer wel voor gevaar kunnen zorgen, maar die niet in de omschrijving in een van de andere klassen vallen. Denk bijvoorbeeld aan lithium batterijen.
Gevaarlijke stoffen klassen aangevuld met één of meerdere letters
De gevaarlijke stoffen worden aangevuld met één of meerdere letters. Deze letters hebben elk hun eigen betekenis: A (asphyxiant) voor verstikkend, O (oxidizing) voor oxiderend, F (flammable) voor brandbaar, T (toxic) voor giftig, C (corrosive) voor bijtend, S (self) voor zelfontbranding vatbaar en W (water) voor met water reagerend.
ArboTechniek en gevaarlijke stoffen klassen
Wil jij meer weten over klassen van gevaarlijke stoffen? Neem dan contact met ons op! Bij ArboTechniek weten wij alles over gevaarlijke stoffen en de verschillende soorten klassen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Meer weten? Neem contact met ons op!