Glas- en steenwol

Glas- en steenwol zijn minerale kunstvezels. Deze vezels worden samengeperst tot dekens en platen. De platen en dekens worden gebruikt in de woningbouw en industrie als warmte- en geluidsisolatie. Door werkzaamheden uit te voeren met glas- en/of steenwol kunnen verschillende vormen van irritatie ontstaan. Voorbeelden zijn: oogirritatie, irritatie of ontsteking van neusslijmvlies of longschade (longfibrose). 

Om gezondheidsrisico’s te minimaliseren, kan je een aantal maatregelen treffen als je (regelmatig) werkt met glas- en steenwol. Een volledig overzicht van maatregelen vind je in de handout behorende bij de Arbocatalogus. Enkele voorbeelden:

  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals leren handschoenen, een P2-stofmasker bij werkzaamheden in kleine ruimten, een gladde overall zonder zakken en een veiligheidsbril of ruimzichtbril bij werken boven het hoofd;
  • Snijd platen met een scherp mes op een vaste ondergrond;
  • Zorg voor een goede ventilatie op de werkplek.

Ga aan de slag!
Het werken met glas- en steenwol brengt meer risico’s met zich mee dan hier beschreven. In de handout (oude layout) behorende bij de Arbocatalogus vind je meer informatie over de risico’s en maatregelen die je kunt treffen voor een veilige werkplek. Ook vind je meer informatie in de verschillende toolboxen.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief