Hoe hoog mag je op een ladder werken?

Werken op hoogte brengt altijd risico's met zich mee, vooral wanneer dit gebeurt met behulp van een ladder. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen om de veiligheid te waarborgen. In Nederland zijn de regels rond het werken op een ladder vastgelegd in de Arbowetgeving artikel 7.23a. Alles over veilig werken te weten komen? Gebruik de gratis Arbotechniek Veiligheidsapp!

Eenvoudig in gebruik
Alle risico’s direct in beeld
Efficiënter omgaan met werkprocessen

Meer weten over de maximale werkhoogte ladder?

Bekijk het in de ArboTechniek Veiligheidsapp!

Open de app

Werken op een ladder? Dit zijn de regels!

Er zijn verschillende regels met betrekking tot het werken op een ladder. Zo is het niet alleen afhankelijk van de hoogte, maar ook van de duur van de klus. Klussen die langer dan 4 uur duren mogen namelijk niet vanaf een ladder worden uitgevoerd.

Tot welke hoogte mag je op een ladder werken?

Maar tot hoe hoog mag je op een ladder werken? Hiervoor zijn richtlijnen. Bij hoogtes van 7.5 meter of hoger mag een ladder niet gebruikt worden. Je kunt dan de ladder wel gebruiken om tot bepaalde hoogte te komen, maar werken moet echt vanaf een stabielere ondergrond. Daarnaast wordt maximale werkhoogte ladder of de maximale stahoogte ladder ook bepaald door de duur. Klussen die langer dan 4 uur duren mogen namelijk niet vanaf een ladder worden uitgevoerd. Daarnaast moet een ladder ongeacht de hoogte altijd hoog genoeg zijn dat de laatste drie treden niet gebruikt hoeven te worden. Dit zorgt voor stabiliteit en veiligheid tijdens het werken.

Arbowet stelt: de ladder is geen werkplek

Volgens de Arbowet wordt de ladder primair gezien als een middel om toegang te krijgen tot een werkplek en niet als werkplek zelf. Het gebruik van een ladder als werkplek is alleen toegestaan als het gebruik van veiligere werkmethoden, zoals steigers of hoogwerkers, niet redelijk is gezien de korte duur van de werkzaamheden of de beperkte risico’s die deze met zich meebrengen. Meer weten? Bekijk onze app!

Waarom de Arbotechniek Veiligheidsapp

Altijd beschikken over de laatste informatie over veilig en gezond werken
Jouw medewerkers altijd laten inlezen over veilig werken
Op ieder moment een LMRA kunnen doen
Bekijk de app

Wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

Als werkgever ben je aansprakelijk als blijkt dat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de arbeidsmiddelen in goede staat zijn, dat werknemers de juiste instructies hebben ontvangen voor het veilig werken met ladders en dat er, indien mogelijk, veiligere alternatieven worden aangeboden voor het werken op hoogte.

Veiligheidsmaatregelen bij werken met een ladder

1
Zorg dat de ladder op een stevige ondergrond staat
2
Zet de ladder in een hoek van 75 graden
3
Zorg dat zowel de ladder als je schoenen schoon zijn
4
Zorg ervoor dat er altijd 3 contactpunten met de ladder zijn
5
Houd de toegang tot de ladder vrij en zorg dat doorgangen achter de ladder dicht en geblokkeerd zijn

Meer weten? Bekijk de ArboTechniek veiligheidsapp!

Wil je meer weten over hoe hoog je mag werken op een ladder? Of heb je hierbij hulp of advies nodig? Bekijk dan onze Arbotechniek Veiligheidsapp! Hierin vind je alles wat je moet weten!

Lees hoe je veilig kunt werken in onze ArboTechniek Veiligheidsapp!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief