03 mrt 2023

Adviseur Marcel Dekkers in actie

Om 6.45 uur vertrekt Marcel vanuit zijn woonplaats Oldenzaal. Het is ongeveer 180 kilometer naar Holwerd waar hij de boot zal pakken naar het Waddeneiland Ameland. Het is de eerste keer dat hij op Ameland komt. Om 9.00 uur komt hij in Holwerd aan. Daar wacht hij op de vertraagde veerboot, maar dat is geen uitzondering zo zal hij later horen van de bedrijven op Ameland. Het waait behoorlijk, het is koud. Het zicht is beperkt door sluierbewolking. Maar het is een prachtig gezicht: de Wadden. Wat een bijzondere manier om je werk te doen!

In Nes aangekomen rijdt hij door naar Ballum. Een korte rit op het eiland. Peter Veltman van Technisch Bedrijf Veltman wacht hem al op. De locatie is bijzonder. Net buiten het dorp heeft hij de schuur naast het huis omgebouwd tot bedrijfsruimte. Dat is wel anders dan de bedrijfsterreinen waar Marcel normaal komt. De koffie staat klaar. Marcel start altijd algemeen. Even kennismaken. Wat doe jij? Wat kan ArboTechniek voor je betekenen? Hoe is het leven en werken op een eiland?

Het Amelandse Technisch Bedrijf Veltman van Peter Veltman is gegroeid in de afgelopen jaren en Peter heeft nu mensen in dienst. Dat vraagt om meer aandacht voor veilig en gezond werken. Peter Veltman heeft de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) al bekeken. Maar Marcel helpt hem de volgende stappen te zetten. Samen vullen ze het eerste deel van de vragen in en verkennen ze de maatregelen die kunnen worden genomen. “Het is fijn om dit samen te doen, zodat we direct kunnen ontdekken waar mogelijke drempels liggen.”

Naast de algemene RI&E kijken Marcel en Peter ook naar de opzet van de project-RI&E. Veltman is heel bewust met veiligheid bezig maar die vragenlijsten zijn niet zijn ding. Daarom is hij blij met de hulp van een adviseur. Iemand die het hem kan uitleggen in normale taal. Om 13.45 uur rijdt Marcel door naar het volgende bedrijf op het eiland, na eerst nog samen met de familie Veltman een boterham te hebben meegegeten.

De afstanden op Ameland zijn natuurlijk klein. En na zijn eerste bedrijfsbezoek is Marcel binnen vijf minuten bij zijn volgende afspraak in Nes: Installatiebedrijf R. Oud. Een heel ander bedrijf op een andere locatie, een bedrijventerrein. Maar ook hier: een hartelijke ontvangst met koffie en een goed gesprek.

In 2020 heeft het bedrijf een RI&E ingevuld en de vraag is of deze nog voldoende actueel is. Marcel kijkt graag mee en ziet direct dat er een aantal punten missen. Zo moet er tegenwoordig bijvoorbeeld altijd het een en ander worden opgeschreven rond COVID-19. De benodigde PSA-maatregelen zijn scherper gesteld. Ook hier zijn aanvullingen nodig. Marcel ziet het direct bij het inloggen omdat het programma het zelf ook aangeeft. Overigens is het niet zo dat de aanscherpingen er zo maar zijn; de wetgeving verplicht bedrijven ertoe.

Het installatiebedrijf is niet verrast, men had de meldingen wel gezien. Maar tijd maken om er mee aan de slag te gaan, dat is iets anders. Marcel is blij dat hij kan helpen. “Ik ga nooit weg zonder dat ik weet dat men er uit kan komen. Dus ook hier kijk ik mee, en verkennen we de openstaande vragen. Samen weten we meer.” Marcel blijft er twee uur, en rond 16 uur is ook dit bezoek ten einde.

Bij elk bezoek laat Marcel een visitekaartje achter. Men kan hem altijd bellen. Het werk brengt hem naar mooie plekken. En soms moet je daar even tijd voor nemen. Hij rijdt nog even over het eiland. Hij loopt nog even over het strand met zijn prachtige vergezichten. En natuurlijk nog even de vuurtoren zien, want hij houdt van vuurtorens. Dan is het terug naar de boot voor de terugreis. Hij blijft nog lang op het dek staan waar hij een prachtige zonsondergang ziet. Het is de kers op de taart.

Terug in Holwerd rijdt hij naar zijn huis in Oldenzaal. Nadenkend over de dag; even een paar telefoontjes doen en vooruit kijken naar de dag van morgen. Maar ontkennen kan Marcel niet: het was een bijzondere dag op een bijzondere locatie. En hij heeft twee ondernemers verder kunnen helpen.

Dit was het verslag van Marcel Dekkers op Ameland! Wil jij ook kosteloze hulp van een adviseur van ArboTechniek op gebied van veilig en gezond werken? Neem eens een kijkje op www.arbotechniek.nl/adviseurs

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief