16 dec 2020

“Gedragsverandering is écht mijn ding!”

Frank Oudeman versterkt adviseursteam ArboTechniek
De adviseurs van ArboTechniek ondersteunen bedrijven in de technische installatie- en isolatiebranche en hun medewerkers nóg veiliger en gezonder te werken. Ze staan klaar om te sparren, mee te denken en alle vragen over bijvoorbeeld de RI&E, de Arbocatalogus of nieuwe wetgeving te beantwoorden. Sinds enige tijd is er een nieuw gezicht in het adviseursteam: Frank Oudeman. Wat staat hem te wachten? Hoe vult hij het bestaande team aan? Waar komt zijn passie voor veilig en gezond werken vandaan? Een leuk gesprek met een gedreven adviseur.

Frank Oudeman (31) is kersvers adviseur in het team van ArboTechniek. Onlangs maakte hij de overstap van de zorgsector naar de technische installatie- en isolatiebranche. Uit zijn comfortzone, zo geeft hij aan, maar wie langer met Frank praat merkt dat het eigenlijk een hele logische stap is. “De installatiebranche is relatief nieuw voor me, maar er is veel overlap met eerdere sectoren waarin ik heb gewerkt. Op gebied van veilig en gezond werken zijn de verschillen veel kleiner dan je denkt.”

Gedragsverandering
Waar zit vooral die overlap tussen de zorgsector en de techniek? Frank legt uit: “Uiteindelijk komt veilig en gezond werken neer op gedragsverandering en het creëren van en bepaald bewustzijn. Het gaat om het weghalen van een barrière, zodat bijvoorbeeld een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) niet iets is dat ‘gewoon’ moet, maar dat men inziet dat het een grote bijdrage levert aan veilig en gezond werken. En dat het op de lange termijn geen geld, tijd en moeite kost, maar juist oplevert.”

Uitdaging
Volgens Frank is er genoeg werk aan de winkel. Vooral voor kleinere bedrijven kan het een opgave zijn te investeren in veilig en gezond werken. “Ze zien het vaak nog als een horde. Die weerstand weghalen vind ik super leuk, daar zit voor mij de uitdaging in!” Werk aan de winkel dus. Wat wordt Franks rol in het team van ArboTechniek-adviseurs? “Ik word adviseur in de regio Midden-Nederland en Noord-Holland. Ik ga voornamelijk langs bij de bedrijven om hen te ondersteunen met het opstellen van de RI&E, om te sparren en om hun vragen over veilig en gezond werken te beantwoorden.”

Cultuuromslag
Frank kijkt uit naar zijn dynamische werk als adviseur. “Ik vind het heel prettig om met de mensen en bedrijven te werken. Om hen te helpen veiliger en gezonder te gaan werken, en hen ervan bewust te maken wat ze zélf kunnen doen voor hun eigen medewerkers. Vervolgens is het prachtig om hierop toe te zien, zodat het een olievlek wordt. Dat is het ultieme doel, een échte cultuuromslag.” Hier kan Frank met zijn achtergrond ook iets extra’s toevoegen, verwacht hij. “Mijn expertise ligt in het stukje ‘waarom’. Gedragsverandering is écht mijn ding!”

Warm bad
Is corona een groot obstakel voor het werk van de adviseurs, waarin contact met bedrijven en vakmensen centraal staat? “Uiteraard is de situatie niet ideaal, maar we proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan. We kunnen gelukkig overal vrij gemakkelijk de vereiste anderhalve meter afstand houden, dus bij de meeste bedrijven gaan we ‘gewoon’ op bezoek. Verder werken we vooral online.” De sfeer in het team bevalt Frank prima. “Ik ben warm ontvangen. Het contact tussen de adviseurs onderling is fantastisch. Er is altijd veel overleg over de stand van zaken bij bedrijven, wetgeving of over hoe we onze communicatie kunnen verbeteren. Er staat écht een team.”

Wil jij veilig en gezond werken naar een hoger plan tillen in jouw bedrijf? Neem dan contact op met Frank of een andere adviseur van ArboTechniek. Kijk op deze pagina voor een adviseur bij jou in de buurt!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief