04 mei 2023

Verplichte opleiding bij werken met o.a. PUR en kitten op komst

Voor medewerkers die met polyurethaan (PUR) werken is een verplichting op komst: zij moeten voortaan een opleiding hebben gevolgd. Dit komt door nieuwe wet- en regelgeving, die ingaat op 24 augustus 2023, na een overgangsperiode van 1,5 jaar.

Di-isocyanaten
In PUR zitten stoffen genaamd di-isocyanaten. Dit zijn gevaarlijke stoffen die kunnen zorgen voor allergieën. Daarom is het vanaf 24 augustus 2023 verboden om met PUR-houdende stoffen te werken zonder dat je hiervoor een speciale training hebt gevolgd. Het gaat hierbij onder andere over PUR-schuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal. Het geldt alleen voor producten met meer dan 0,1 gewichtsprocent di-isocyanaten. Zie hiervoor het VIB blad (informatieblad bij het product) en of de informatie van de leverancier.

Trainingen
De fabrikanten van PUR-houdende materialen en waarvoor bij gebruik dus een opleiding verplicht wordt, zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar maken van trainingen. Neem dus contact op met je leverancier voor meer informatie als je wilt weten wat de gevolgen zijn voor jouw bedrijf en welke actie je kunt ondernemen.

Werkgever verantwoordelijk
Iedere medewerker die met di-isocyanaten werkt moet vanaf 24 augustus 2023 succesvol een training hebben afgerond. De verantwoordelijkheid om dit te registreren ligt vanaf die datum bij de werkgever. Kort gezegd: de leverancier wordt verplicht een training aan te bieden, terwijl de werkgever de verantwoordelijkheid heeft dat zijn medewerkers deze training daadwerkelijk volgen. De opleiding moet iedere vijf jaar worden herhaald.

Geen verplichting bij bewerken PUR
Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe wet- en regelgeving alleen geldt voor medewerkers die PUR , kitten vernissen etc. aanmaken en aanbrengen. Bij het bewerken van uitgeharde PUR en schuimen, zoals bij het boren in PUR-schuim, geldt de verplichting van het hebben afgerond van een opleiding niet. Met andere woorden: alleen bij blootstelling aan di-isocyanaten is de opleiding verplicht.

Basisopleiding
Deze informatie is van toepassing voor de basisopleiding, afhankelijk van de werkzaamheden, kan een aanvullende opleiding nodig zijn. De leverancier kan je hierover verder informeren.

Meer informatie
Gedurende het jaar zorgen we vanuit ArboTechniek voor meer informatie over deze nieuwe regelgeving. Daarnaast kun je contact opnemen met de leverancier van je PUR-houdende producten. Kom je er niet uit? Je kunt dan contact op nemen met een van de adviseurs.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief