Nee, sinds 2020 is de landelijke subsidie voor het verwijderen van asbestdaken beëindigd. Sommige gemeentes bieden nog wel steunregelingen.
In Nederland is het verboden om asbest te verwijderen zonder vergunning, behalve kleine hoeveelheden in particulier bezit (met richtlijnen). Laat het bij voorkeur over aan professionals.
Ja. Asbest kan longkanker, asbestose (littekenvorming in de longen), en mesothelioom (kanker in het long- of buikvlies) veroorzaken.
Laat het materiaal met rust en schakel een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in om verdere risico’s te voorkomen.
Asbest komt vooral voor in gebouwen van vóór 1994. Typische plekken zijn daken, vloertegels, leidingisolatie en golfplaten. Een specialist kan dit onderzoeken.
Asbest vormt een risico als er asbestvezels vrijkomen.
Asbestvezels kunnen vrijkomen als:
- de asbestvezels niet of nauwelijks vastzit in een ander materiaal,
- als het asbesthoudende materiaal in slechte staat verkeert,
- als men het asbesthoudende materiaal op een ondeskundige manier sloopt of bewerkt (schuren, boren, zagen en breken).
Als het risico bestaat dat asbestvezels vrijkomen op de werkplek, moet je het laten verwijderen.
Het meeste asbest zit op dit moment nog in gebouwen van voor 1994. Asbest vormt een risico als asbestvezels vrij kunnen komen. Bijvoorbeeld als er werkzaamheden (schuren, boren, zagen en breken) in een gebouw plaatsvinden. Voor de start van renovatie- of sloopwerkzaamheden moet een gecertificeerd bedrijf het asbest inventariseren. Kunnen asbestvezels eenvoudig vrijkomen, bijvoorbeeld door beschadiging of verwering? Dan laat je het asbest saneren door een gecertificeerd bedrijf.
Werkgevers moeten maatregelen nemen om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen. Kom je tijdens je werk asbest tegen? Meld dit dan bij jouw werkgever.