24. Is het mogelijk de gevaren in beeld te brengen van de opslag van lithium-ION batterijen en – accu’s?

De Schadelijke Stoffen Assistent richt zich op blootstellingsgevaar en niet zo zeer op brand- en explosiegevaar. Mogelijk dat er op termijn voor gekozen wordt om beschikbare informatie via de Schadelijke Stoffen Assistent te ontsluiten, maar dat heeft vooralsnog geen prioriteit. Het is wel belangrijk om de risico’s in je RI&E op te nemen.

23. Komen producten met kwartsstof wel in de tool terecht?

Ja, als er kwarts in het product zit en op het VIB staat, komt deze in de Schadelijke Stoffen Assistent. Maar als kwartsstof puur een procesemissie is niet.

22. Worden ook stoffen zonder eigenaar zoals kwartsstoffen of lasrook toegevoegd?

In eerste instantie zullen we aan de slag gaan met producten. Mogelijk wordt de tool uitgebreid met informatie over stoffen zonder eigenaar. Dit zal naar verwachting niet direct veilige werkinstructies opleveren, maar in eerste instantie vooral gericht zijn op bewustwording en ontsluiting van bestaande informatie.

21. Kent Chemrade alle blootstellingsscenario’s? Komen er meerdere scenario’s per product?

Er zullen meerdere scenario’s per product beoordeeld worden en dus ook meerdere werkinstructiekaarten (WIK’s) per product worden gegenereerd. Deze WIK’s worden in de Schadelijke Stoffen Assistent ter beschikking gesteld.

20. Wat als je nu de arbeidsinspectie op bezoek krijgt en je hebt alleen geïnventariseerd (zonder blootstellingscenario’s)?

Als je op basis van je registratie een Plan van Aanpak opstelt welke producten je als eerste wil vervangen of waarvoor je aanvullende maatregelen voor wilt nemen, kun je hiermee aan de NLA aantonen dat je serieus werkt maakt van veilig werken met gevaarlijke stoffen. Het is belangrijk dat je doet wat je kunt doen, en hierin zal de Schadelijke Stoffen Assistent je steeds meer gaan ondersteunen.

19. Ziet de Nederlandse arbeidsinspectie (NLA) – straks, als je ook kunt beoordelen – , deze tool als een erkende tool?

In de Schadelijk Stoffen Assistent worden straks werkinstructiekaarten (WIK’s) ter beschikking gesteld die op basis van een beoordeling in de door de NLA erkende Chemrade software zijn gemaakt. De geproduceerde WIK’s voldoen zodoende dus aan de eisen die de NLA stelt om binnen je eigen bedrijf WIK’s te maken. Het is belangrijk dat je zelf nagaat of de WIK’s die je gebruikt, aansluiten bij de praktijk van jouw bedrijf. Zodat er op de werkvloer ook daadwerkelijk volgens deze WIK’s gewerkt kan worden.

18. Klopt het dat we nu met deze tool stap 1 en stap 4 kunnen uitvoeren van het stappenplan van de NLA? En dat stap 2 en 3 vanaf nu worden ontwikkeld?

Dat klopt

17. Komt er straks bij producten die di-isocyanaten bevatten automatisch een melding dat men opgeleid moet zijn?

Er komt vooralsnog geen melding over de opleiding. Wel kun je producten die di-isocyanten bevatten herkennen in de rapportages uit de Schadelijke Stoffen Assistent.

16. Als er WIK’s beschikbaar zijn, kan de werkvloer die dan ook inzien?

Vooraleerst ligt hier wellicht nog de verantwoordelijkheid bij de KAM-functionaris om de WIK’s naar de werkvloer te verspreiden.

15. Zitten er nu al WIK’s in de Schadelijke Stoffen Assistent?

Die ontwikkelen we de komende tijd en komen in de loop van 2025 beschikbaar.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief