16 nov 2023

Beter en veiliger gaan werken bij onderhoud op daken: ‘Een veelvoorkomend probleem binnen de branche’

Met de energietransitie die is ingezet in de afgelopen jaren, is het aantal installaties op platte daken enorm gestegen. Hierdoor zijn de risico’s bij het werken op hoogte vergroot, wat vooral in de service en onderhoud tot gevaarlijke situaties kan leiden. Arbo-adviseur Helen Klijnen blijft hameren op de goede uitvoer tijdens de installatie zodat er beter en veiliger kan worden gewerkt, óók nadat de installaties zijn geplaatst.

Gevaarlijke situaties
Bij klein onderhoud is het een veelvoorkomende handeling. Snel even met een ladder een plat dak op om zonnepanelen of een airconditioning te controleren of te repareren. Wanneer deze installaties dichtbij de dakrand geplaatst zijn, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. ‘Er wordt vaak gedacht vanuit de gedachte: we doen het al jaren zo en er is nog nooit wat gebeurd. Totdat er wel wat misgaat en het te laat is.’, constateert Helen.

Volgens haar is onveilig werken op hoogte nog altijd een probleem en liggen financiële keuzes hier vaak aan ten grondslag. ‘Het komt veelal voor bij kleinere bedrijven. Het budget is voor velen belangrijker dan de veiligheid, wat onveilige werksituaties oplevert. Het treffen van veiligheidsmaatregelen bij service- en onderhoudswerkzaamheden zijn vaak niet rendabel, waardoor onveilige werksituaties ontstaan.’ Ze vindt dan ook dat er bij het werken op hoogte vooraf niet alleen rekening wordt gehouden met de installatie, maar ook met de service en onderhoud die hierop volgen.

Bronaanpak
Vanuit ArboTechniek wordt voor deze situaties hulp aangeboden. Met het team van Arbo-adviseurs wordt heel Nederland bediend en ligt de focus op de productie, om veilig werken mee te nemen in volgende projecten. Niet alleen bij de installatie op daken, maar ook tijdens service- en onderhoudsopdrachten. Zo helpen de adviseurs bij het goed in kaart brengen van de RI&E en wordt er advies gegeven over de juiste bronaanpak. Als voorbeeld beschrijft Helen de aanloopfase naar een nieuw project. ‘Ga fysiek schouwen in plaats van met Google Earth. Zo weet je vooraf waar mogelijke risico’s zitten en kun je vooraf al beginnen met veilig werken’, stelt ze. Ook kunnen tijdens projecten kleine veranderingen al een groot verschil maken: ‘Gebruik een rolsteiger in plaats van een ladder, en zorg dat deuren geblokkeerd zijn zodat de rolsteiger niet omvalt.’

Wil je ook weten waar de adviseurs je bij kunnen helpen en veilig en gezond werken stimuleren binnen jouw bedrijf? Hier kun je een adviseur bij jou in de buurt vinden die jou kosteloos kan helpen.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief