24 jan 2020

De veiligheidsladder: kaders voor veilig werken

De safety culture ladder, in het Nederlands de veiligheidsladder, is een methode om veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te kunnen meten en beoordelen. De nadruk ligt hierbij op de veiligheidscultuur. De veiligheidsladder stimuleert veilig handelen. Doel: het verminderen van het aantal onveilige situaties, waardoor minder incidenten ontstaan.

Veiligheidsbewustzijn in alle lagen van de organisatie én de eigen bijdrage daaraan zijn cruciaal. Het draait om de juiste houding, het juiste gedrag en de juiste cultuur. De veiligheidsladder biedt vakmensen en bedrijven kaders voor veilig werken in diverse sectoren. Hierbij maakt men geen onderscheid tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers.

De veiligheidsladder verdeelt veiligheidsbewustzijn en -gedrag over vijf treden. Hoe meer verantwoordelijkheid, zelfreflectie en investeringen in veiligheid, hoe hoger de score. De treden gaan van ‘pathologisch’ tot ‘vooruitstrevend’.

Het systeem is aanvankelijk ontwikkeld door ProRail, maar sinds 1 juli 2016 in beheer genomen door normaliseringsinstituut NEN. De NEN geeft ook trainingen over werken met en beoordelen volgens de veiligheidsladder.

Meer info vind je op de website van de veiligheidsladder.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief