Vraag vanuit de praktijk: wanneer is geluid schadelijk voor je gehoor?
Hoe schadelijk geluid is hangt af van hoe vaak en hoe lang de blootstelling is. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. En bij geluiden van 120 decibel kan zelfs acute gehoorschade ontstaan.
Praktische vuistregel is: sta je 1 meter bij iemand vandaan en moet je je stem verheffen om elkaar te kunnen verstaan, dan is het geluid harder dan 80 dB(A).
Gevolgen van lawaai
Blootstelling aan te hoge geluidsniveaus (lawaai) kan onder andere leiden tot lawaaidoofheid. Uit de kerncijfers beroepsziekten 2019 blijkt dat van alle meldingen van gehoorschade in 2018, 77% betrekking had op lawaaidoofheid en 21% op Tinitus (‘oorsuizen’).
Ook de kans op ongevallen neemt toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet gehoord worden.
Wanneer is gehoorbescherming noodzakelijk?
Volgens het Arbobesluit is 80 decibel – dB(A) – de maximale blootstelling voor een werknemer die vijf dagen per week 8 uur werkt. Boven 80 dB(A) wordt gehoorbescherming aanbevolen. Boven 85 dB(A) is gehoorbescherming verplicht
Keuze gehoorbeschermers op de werkvloer
Gehoorbescherming op de werkvloer moet geluid dempen tot onder de grens van 80 decibel. Omgevingsgeluiden die op gevaar kunnen duiden moeten nog wel hoorbaar zijn. Ook moeten werknemers met elkaar kunnen communiceren zonder dat zij de gehoorbescherming af of uit moeten doen. Er zijn drie soorten gehoorbescherming:
- Pluggen: demping tot 15 dB(A)
- Oorkappen: demping tot 30 dB(A)
- Otoplastieken: demping tot 30 dB(A)
Levensduur gehoorbescherming
De levensduur van gehoorbescherming in het algemeen is circa 2 tot 4 jaar, ervan uitgaande dat ze tijdens werktijd continu worden gedragen. Bij otoplastieken is dat anders. Dit zijn namelijk op maat gemaakte oordoppen, afgestemd op de demping voor de specifieke werkplek. Door groei en verandering van de gehoorgang, bijvoorbeeld door gewichtsverandering, ontstaat na verloop van tijd ruimte tussen de gehoorgang en de otoplastiek. Hierdoor kan geluid ‘weglekken’.
Het is aan te raden otoplastieken jaarlijks te laten testen of ze nog goed werken.
Voorkom gehoorschade
Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht om de veiligheid en gezondheid van de werknemer zo goed mogelijk te waarborgen. Dat geldt ook voor (het ontstaan van) gehoorschade. Werkgevers kunnen werknemers beschermen tegen schadelijk geluid, bijvoorbeeld door lawaai te verminderen en gehoorbeschermers te verstrekken. Zelf testen? Dat kan online via de Oorcheck. Werknemers hebben ook zelf verplichtingen (Artikel 11 Arbobesluit). Het is daarom belangrijk dat zij daadwerkelijk gebruik maken van de geboden gehoorbescherming. Daarnaast kunnen werknemers geadviseerd worden om ook gehoorbescherming in hun vrije tijd te gebruiken.
Voor meer informatie, bekijk de arbocatalogus schadelijk geluid: https://www.arbotechniek.nl/arbocatalogus/schadelijk-geluid/