Ongewenst gedrag op de werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer komt nog steeds vaak voor. Het is een vaak onderschat probleem, dat aanzienlijke gevolgen heeft op de werkomgeving. Bij ongewenst gedrag op de werkvloer kun je denken aan subtiele vormen van uitsluiting en pesterijen tot meer ernstige gevallen van intimidatie, discriminatie en seksueel misbruik. Dit gedrag zorgt voor een onveilige werkomgeving en zorgt voor een slechte sfeer. Werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag kunnen last krijgen van stress, angst en verminderde werkprestaties.

Meer weten over ongewenst gedrag op de werkvloer?

Bekijk het in onze app!

Wat is ongewenst gedrag op de werkvloer?

Ongewenst gedrag is gedrag dat gezien wordt als bedreigend, intimiderend of vernederend. Onder ongewenst gedrag valt agressie, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. De risico’s van ongewenst gedrag moeten in kaart gebracht worden en de maatregelen die er tegen getroffen worden moeten ook duidelijk zijn.

Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer

Het opmerken van ongewenst gedrag op de werkvloer kan soms lastig zijn. Daarom geven wij hieronder wat voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer.

  • Een collega moet telkens dezelfde klusjes doen, die anderen niet willen doen.
  • Een werknemer wordt systematisch uitgesloten, gekleineerd of zwartgemaakt bij andere collega’s en/of klanten.
  • Een leidinggevende die een bepaalde werknemer telkens voortrekt.
  • Medewerkers die onnodige en/of ongewenste aanrakingen initiëren of dubbelzinnige opmerkingen maken.
  • Een werknemer die regelmatig emotionele woede-uitbarstingen heeft ten aanzien van collega’s.

Naast dat ongewenst gedrag op de werkvloer fysiek gebeurt, kan het ook online plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan vervelende appjes of nare berichten op sociale media.

Meer weten over ongewenst gedrag op de werkvloer?

Ontdek het in de gratis ArboTechniek app

De vier soorten ongewenst gedrag op de werkvloer volgens de Arbowet

Volgens de Arbowet zijn er 4 soorten ongewenst gedrag op de werkvloer: pesten, agressie, discriminiatie en seksuele intimidatie. Hieronder lichten we het verder toe.

Pesten

Pesten is vernederend, intimiderend of vijandig gedrag dat zich specifiek richt op dezelfde persoon. Een op de tien medewerkers krijgt te maken met pesterijen. Mensen denken vaak dat pesten alleen onderling onder collega’s gebeurt, maar ook werkgevers of klanten kunnen pestgedrag vertonen. Medewerkers die gepest worden hebben vaak minder zelfvertrouwen en ontwikkelen grote psychische problemen. Pestgedrag kan ertoe leiden dat de werknemer zich vaker ziek meldt.

Agressie

Agressie uit zich in de vorm van belediging, intimidatie of gewelddadig gedrag. Agressie komt het meest voor op het werk door mensen van buitenaf. Medewerkers die te maken hebben met agressie op de werkvloer kunnen verschillende klachten oplopen, met name psychische gezondheidsklachten.

Discriminatie

Bij discriminatie wordt een medewerker ongelijk behandeld vergeleken met andere werknemers en/of uitgesloten op de werkvloer door persoonlijke kenmerken. Denk aan seksuele geaardheid, huidskleur, geslacht, handicap of leeftijd. Discriminatie leidt tot een negatief zelfbeeld van een medewerker en kan leiden tot andere psychische problemen.

Seksuele intimidatie

Tot slot is seksuele intimidatie een vorm van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit kan voorkomen in verschillende vormen: seksuele toenadering, het verzoek om een seksuele gunst, verbaal, non-verbaal of fysiek seksueel getint gedrag, intieme vragen en seksueel getinte opmerkingen of grapjes. Seksuele intimidatie wordt als zeer intimiderend ervaren. Medewerkers vinden het vaak lastig om hierover te praten. Vooral wanneer het gedrag wordt vertoond door een collega met een hogere positie.

De gevolgen van ongewenst gedrag op de werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer heeft verschillende negatieve gevolgen:

  • Slachtoffers die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer zijn vaak minder productief, hebben concentratieverlies en slaaptekort. Daarnaast kunnen zij na een tijd langdurig ziek worden door stress of depressieve gevoelens.
  • Grotere kans op gezondheidsklachten: fysieke klachten zoals nek-, rug-, of buikpijn, maar ook psychische klachten als een burn-out. Hierdoor krijgt u meer ziekteverzuim binnen uw organisatie.
  • Een slechte werksfeer: ongewenst gedrag op de werkvloer heeft invloed op het werkplezier van collega’s binnen het team.
  • Lagere productiviteit.

PSA-beleid om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan

Werknemers die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer kunnen last hebben van lichamelijke, psychische en sociale klachten. De Arbowet noemt dit 'psychosociale arbeidsbelasting' (PSA). Werkgevers zijn verplicht om beleid te voeren dat gericht is op het voorkomen van PSA en het te beperken. Dit kan gedaan worden door een PSA-beleid op te stellen. Dit kan gedaan worden aan de hand van een RI&E.

Andere maatregelen om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan

Naast een PSA-beleid kun je ook andere maatregelen treffen om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan:

  • Stel een vertrouwenspersoon aan en maak aan werknemers duidelijk dat deze vertrouwenspersoon er is en waarvoor deze dient
  • Een gedragscode (on)gewenste omgangsvormen opstellen
  • Zet een klachtenprocedure op
  • Voorlichting geven aan medewerkers over PSA

Meer info over ongewenst gedrag op de werkvloer?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is dus een serieus probleem. Het beperken en voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer is daarom ook zeer belangrijk. In onze gratis app leer je meer over ongewenst gedrag en lees je wat je er tegen kunt doen. Daarnaast leert de ArboTechniek app je meer over andere factoren die invloed kunnen hebben op het welzijn en de veiligheid van werknemers.

Bekijk het in onze app

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik seksuele intimidatie op de werkvloer?
Wat kan ik doen als ik iemand zie die te maken heeft met ongewenst gedrag op de werkvloer?
Wat zijn de verantwoordelijkheden van werkgevers bij ongewenst gedrag op de werkvloer?
Wat is het verschil tussen plagen en pesten op de werkvloer?

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief