Risico’s
In de Arbocatalogus staan alle afspraken die werkgevers en werknemers in de installatie- en isolatiebranches hebben gemaakt over veilig en gezond werken. Op gebied van allerlei thema’s beschrijft de Arbocatalogus de methoden, best practices en oplossingen om blootstelling aan risico’s te voorkomen of te minimaliseren.
Werken (z)onder spanning
Werken onder spanning is simpelweg niet altijd te voorkomen. Maar de risico’s die erbij komen kijken kun je wel voorkomen. Met behulp van het onderdeel ‘werken (z)onder spanning’ van de Arbocatalogus kan je het aantal situaties waarin je onder spanning moet werken verminderen. En mocht je toch onder spanning moeten werken, dan vind je tips hoe je je veiligheid kunt vergroten. Lees verder.
Werken met gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zoals asbest, glaswol en kwartsstof werden vroeger vaak gebruikt in de bouw. Inmiddels is van deze stoffen bekend dat zij schade kunnen toebrengen aan de gezondheid. Ook vakmensen in de installatie- en isolatiebranche komen nog wel eens in aanraking met deze gevaarlijke stoffen. In de Arbocatalogus zijn de risico’s in kaart gebracht. Je vindt er ook maatregelen die je kunt nemen om een gezonde en veilige werkplek te realiseren. Je vindt hier de onderdelen van de Arbocatalogus die gaan over ‘werken met gevaarlijke stoffen’.
Werken in kruipruimten
Vakmensen in de installatie- en isolatiebranche hebben regelmatig te maken met werken in kleine ruimten. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee. Bekijk daarom altijd eerst of het werken in de kruipruimte wel écht nodig is. Deze risico’s, en maatregelen die je eventueel kunt treffen, zijn vastgelegd in het onderdeel ‘werken in kruipruimten’ van de Arbocatalogus.
Werken met schadelijk geluid
In de technische installatie- en isolatiebranche kom je vaak een lawaaiige omgeving tegen. Mensen, machines en gereedschap (denk aan boren, lassen en zagen) kunnen er al gauw voor zorgen dat het geluidsniveau oploopt tot meer dan 80 dB(A). Langdurige blootstelling aan dergelijke geluidsniveaus kan al snel leiden tot gehoorschade, stress en andere (lichamelijke) klachten. In de Arbocatalogus ‘schadelijk geluid’ vind je tips en oplossingen om de risico’s te verminderen. Je leest er hier meer over.
Werken op hoogte
Veel vakmensen in onze branche werken vaak op hoogte, bijvoorbeeld om een airco-systeem te installeren, leidingen te isoleren of verlichting te vervangen. Met werken op hoogte gaan risico’s gepaard; vallen is één van de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen. In het onderdeel ‘werken op hoogte’ in de Arbocatalogus vind je tips en maatregelen die je kunt treffen om je veiligheid te vergroten.
Fysieke belasting
Ieder vakmens in de installatie- en isolatiebranche heeft te maken met fysieke inspanning. Tillen, dragen, duwen, trekken… noem maar op. Bij lichamelijke inspanning worden de spieren en gewrichten in de rug, schouders en armen dermate vaak gebruikt dat overbelasting op de loer ligt. En overbelasting kan dan weer leiden tot gezondheidsklachten. In de Arbocatalogus ‘fysieke belasting’ vind je alle afspraken over fysieke belasting. Klik hier om meer te weten te komen.
Werken zonder stress
Mensen brengen een groot deel van hun tijd door op de werkvloer. Omgaan met collega’s en klanten kan invloed hebben op hoe iemand zich voelt, zeker als er sprake is van pesten, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Vanzelfsprekend kan dit grote gevolgen hebben in de vorm van psychische klachten, zoals stress. Ook een hoge werkdruk kan leiden tot stress. Een overzicht van maatregelen om stress te minimaliseren kun je vinden in het onderdeel ‘werken zonder stress’ van de Arbocatalogus.