Toolbox gevaarlijke stoffen
Een toolbox werken met gevaarlijke stoffen geeft informatie over wat gevaarlijke stoffen zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan voorkomen. De toolbox is dus eigenlijk een verzameling van richtlijnen, procedures en hulpmiddelen die bedrijven helpen om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het bevat informatie over risico's, beschermende maatregelen, en wettelijke vereisten. In een toolboxmeeting worden al deze dingen besproken met werknemers, zodat hun veiligheid gewaarborgd blijft.
Waarom toolbox gevaarlijke stoffen?
Waarom een toolbox werken met gevaarlijke stoffen? Dat antwoord is simpel. Het werken met gevaarlijke stoffen is niet zonder risico. Werknemers moeten goed ingelicht worden over hoe zij om moeten gaan met gevaarlijke stoffen. Dus, waarom een toolbox gevaarlijke stoffen?
- Het bevorderen van veiligheid van werknemers
- Wettelijke naleving
- Milieubescherming
- Risicobeheer
- Opleiding en bewustwording van werknemers
Tips voor het geven toolbox gevaarlijke stoffen
Hieronder geven wij dé tips voor een toolbox voor het werken met gevaarlijke stoffen.
Voorbereiding toolbox
Bereid je ten eerste goed voor om een toolbox gevaarlijke stoffen samen te stellen. Lees je vooraf goed in, zodat je kritische vragen kunt beantwoorden.
Meer weten over toolbox gevaarlijke stoffen?
Neem contact op!Tijdstip en tijdsduur
Plan de toolbox op een tijd dat je werknemers nog niet vermoeid zijn, bijvoorbeeld aan het begin van de dag. Zorg er daarnaast voor dat de toolboxmeeting niet langer dan 15 minuten duurt. Je kunt beter 2 toolboxmeetings van elk 15 minuten houden dan 1 lange toolboxmeeting van 30 minuten.
De ruimte van de toolbox
Zorg ervoor dat je een ruimte ter beschikking hebt waar iedereen kan zitten en waar geen verstoring van lawaaiige werkzaamheden is. Maak hierover zo nodig afspraken met andere aanwezigen. Zet ook de stoelen zo neer dat je oogcontact kan hebben met alle medewerkers.
De manier van presenteren
Ook de manier van presenteren kan een verschil maken voor jouw toolbox gevaarlijke stoffen. Hieronder vind je wat tips:
- Lees de presentatie niet letterlijk voor: vertel het zoveel mogelijk in je eigen woorden
- Je kunt gebruik maken van de PowerPoint presentatie of de hand-out
- Maak de toolboxmeeting interactief door medewerkers wat vragen te stellen over hoe zij bepaalde zaken in de praktijk ervaren
- Blijf niet zitten, ga staan voor de groep en kijk de mensen aan
- Vraag medewerkers niet te roken in de ruimte
Opbouw van de toolboxmeeting
Tot slot is de opbouw van de toolboxmeeting ontzettend belangrijk.
Zorg ervoor dat je direct de hand-out uitdeelt als je geen gebruik maakt van een PowerPoint-presentatie. Gebruik je wel een PowerPoint? Deel de hand-out dan aan het eind van de presentatie uit. Begin met een korte inleiding van maximaal één minuut waarin je het hoofdonderwerp en de verschillende onderdelen van de toolbox toelicht, zoals de problemen en tips. Geef daarbij aan wanneer de medewerkers vragen kunnen stellen: aan het eind of tijdens de toolboxmeeting. Vervolgens ga je in detail in op de besproken onderwerpen, waarbij de “achtergrondinformatie voor de presentator” als leidraad dient. Eindig met een korte samenvatting van wat je hebt behandeld en geef de medewerkers de gelegenheid om vragen te stellen. Als je geen antwoord op een vraag hebt, geef dan aan wanneer je erop terugkomt en noteer de vraag. Bedank de medewerkers voor hun aanwezigheid en zorg ervoor dat iedereen de presentielijst tekent, zodat je weet wie de presentatie niet heeft kunnen bijwonen. Zo kun je deze later eventueel herhalen voor afwezige medewerkers.
ArboTechniek en toolbox gevaarlijke stoffen
Wil je meer weten over de toolbox voor het werken met gevaarlijke stoffen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met een toolbox werken met gevaarlijke stoffen. Bij ArboTechniek staan we voor je klaar!
Meer weten? Neem contact met ons op!