Tot welke windkracht mag je op dak werken?

Werken op een dak is niet zonder risico’s, helemaal wanneer er een harde wind staat. Veiligheid is dan van groot belang. Het is belangrijk om te weten: “Tot welke windkracht mag je op dak werken?”. Door hier achter te komen kun je veilig werken en maatregelen nemen om ongelukken te voorkomen. De Arbotechniek app biedt daarbij uitkomst met real-time informatie en handige hulpmiddelen voor iedereen die op hoogte werkt. Tot welke windkracht mag je op dak werken? Het antwoord en meer lees je in de app van Arbotechniek!

Gebruiksvriendelijke app voor vakmensen
Blijf up-to-date over arbo-wetgeving
Gratis via internet te openen

Veiligheid bij harde wind: de belangrijkste regels

Wanneer er werkzaamheden op het dak worden uitgevoerd, is er altijd wind te voelen. De grens voor veilig werken ligt bij een windkracht van 39-49 km/u, ook wel windkracht 6. Bij deze windkracht wordt het werken op hoogte afgeraden vanwege verhoogd valgevaar. Belangrijk hiervoor is het continu monitoren van de weersomstandigheden en het dragen van beschermingsmiddelen. De Arbocatalogus Veilig werken op hoogte benadrukt het belang van deze maatregelen om de veiligheid van werknemers te waarborgen en de kans op ongelukken te minimaliseren.

Bekijk de Arbocatalogus Veilig werken op hoogte

Maximale windkracht werken op hoogte

De maximale windkracht werken op hoogte is windkracht 6. Deze windkracht wordt beschouwd als de maximale veilige windkracht voor werken op hoogte. Om er zeker van te zijn dat er geen ongelukken plaats zullen vinden bij windkracht 6, moeten extra maatregelen worden genomen. Dit zijn onder andere het gebruik van vanglijnen en het beperken van de werkduur op het dak. Is de wind harder dan windkracht 6? Dan wordt het ten strengste afgeraden om te werken op een dak. Alle werkzaamheden dienen op dat moment onmiddellijk gestaakt te worden.

Maatregelen voor werken op hoogte met zware windkracht

Werkgevers moeten ten alle tijden veiligheid garanderen voor de werknemers wanneer zij werken op hoogte met een zware windkracht. Bij windkracht 6 moeten tijdelijke beveiligingen zoals vangnetten en leuningen worden gebruikt. Veiligheidscontroles en inspecties moeten vóór aanvang van de werkzaamheden worden uitgevoerd om de werkplek veilig te houden. Door regelmatig de werkplek te inspecteren op potentiële risico’s, blijft de kans op een ongeval klein. Het is ook belangrijk om materialen en gereedschappen veilig te verplaatsen bij harde wind. Bij het plaatsen van beschermingsmiddelen dient de werkgever altijd de voorkeur te geven aan collectieve beschermingsmiddelen zoals steigers en vangnetten, boven de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kijk hoe jij maatregelen kunt treffen

Ontdek meer over tot welke windkracht je mag werken op een steiger

Voor uitgebreide informatie en richtlijnen over tot welke windkracht je op dak mag werken, verwijzen we je door naar de Veiligheidsapp! Deze app biedt veiligheidsinstructies en protocollen tot in detail aan en helpt werknemers werkzaamheden op het dak met een harde wind veilig uit te voeren. De app helpt gebruikers om veilige keuzes te maken en werkzaamheden effectief te plannen. Bovendien bevat de app aanvullende hulpmiddelen die nuttig zijn bij het werken op daken.

Bekijk het in de Veiligheidsapp!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief