Werken met glaswol
Glaswol is isolatiemateriaal dat bestaat uit hele dunne vezels of draden. Vaak wordt het gebruikt voor warmte- en geluidsisolatie. In oude woningen is glaswol vaak terug te vinden in het dak, in nieuwbouwwoningen wordt het voornamelijk toegepast in de spouwen van gevels. Wanneer er wordt gewerkt met glaswol kunnen er vezels op de huid of in de ogen komen. Daarnaast is er de kans dat je het inademt. Hieronder leggen we uit wat de risico’s zijn van werken met glaswol en welke maatregelen je kunt treffen zodat jij altijd veilig werkt met glaswol.
Wat is glaswol?
Glaswol is een minerale kunstvezel. Glaswolvezels worden samengeperst tot dekens of platen. Door de lucht tussen de vezels, krijgt het materiaal een isolerende werking. Het verschil met asbest is dat asbest een natuurvezel is.
Hoe word je blootgesteld aan glaswol?
Bij het werken met glaswol kunnen er vezels vrijkomen. Het vrijkomen van vezels kan gebeuren als je de glaswol knipt, snijdt of zaagt. Ook bij mechanische bewerkingen zoals boren, breken of zagen kunnen de vezels vrijkomen.
Wil je meer info over werken met glaswol?
Neem contact op!De risico’s van werken met glaswol
Wanneer de vezels vrijkomen, kunnen ze irritaties veroorzaken. Hieronder leggen we aan je uit wat de gezondheidsklachten kunnen zijn van werken met glaswol:
Huidcontact
Wanneer glaswolvezels de huid raken, kan er irritatie ontstaan. De vezels dringen dan namelijk de huid binnen. Wanneer de blootstelling van korte duur is, kun je last hebben van kleine rode bultjes en jeuk. Meestal is dit de volgende dag verdwenen. Wanneer de blootstelling van langere duur was, kan de huid rood en droog worden en kunnen blaren en kloven ontstaan. Wanneer het vochtig of warm is, kunnen de klachten erger worden.
Oogcontact
Wanneer je gaat werken met glaswol en je ogen in contact komen met glaswol, kan irritatie van de ogen ontstaan. Door te wrijven, nemen de klachten toe.
Inademing
Wanneer glaswolvezels worden ingeademd kan dit zorgen voor een irritatie of ontsteking van de slijmvliezen of zelf een longfibrose veroorzaken. Glaswolvezels hebben meestal een diameter van 2-9 micrometer. Pas dus goed op als je gaat werken met glaswol!
Tips voor veilig werken met glaswol
Werken met glaswol kan dus gevaarlijk zijn, maar met deze tips voorkom jij problemen en kun je altijd veilig werken met glaswol!
Beperking van vrijkomende vezels
Zorg ervoor dat de kans op het vrijkomen van glaswolvezels zo veel mogelijk wordt beperkt. Dit begint bij het snijden van glaswol, wat bij materiaal tot 100 kg/m³ het beste kan worden gedaan met een scherp mes op een vaste ondergrond. Kies, indien mogelijk, voor tweezijdig ingepakte dekens wanneer je boven het hoofd werkt.
Voorzorgsmaatregelen op de werkplek
Houd de werkplek goed geventileerd om de verspreiding van vezels in de lucht te minimaliseren. In plaats van restproducten op te vegen, wat de vezels in de lucht kan doen opwaaien, gebruik je een stofzuiger met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Filter) om de restanten op te ruimen. Zorg ervoor dat het filter tijdig wordt vervangen
Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
Bescherm jezelf goed bij werken met glaswol:
- Draag leren handschoenen om huidcontact te vermijden
- Gebruik Een P2 stofmasker voor het werken in kleine ruimten
- Bescherm je ogen met een veiligheidsbril of ruimzichtbril bij werk boven het hoofd
- Trek een gladde overall zonder zakken of andere stiksels waar stof in kan blijven zitten
Opslag en afvalbeheer
Bewaar glaswol voorraden in gesloten verpakkingen en voer afval af in goed afgesloten plastic zakken om verspreiding van vezels te voorkomen.
Hygiëne tijdens en na het werk
Eet, drink of rook niet tijdens het werken met glaswol om te voorkomen dat de vezels in je lichaam terechtkomen. Na het werk is het belangrijk om jezelf eerst met koud water te wassen en daarna met warm water en zeep. Direct wassen met zeep kan namelijk zorgen dat de vezels sneller in de huid dringen.
Werken met Glaswol - ArboTechniek helpt
Meer weten over veilig werken met glaswol? Bij ArboTechniek weten wij alles van veilig en gezond werken. Wij geven je graag advies over hoe je het beste kunt werken met glaswol.