Werken op een ladder

Bijna iedereen gebruikt weleens een ladder, maar er gelden best wat regels wanneer je op hoogte gaat werken met een ladder. Hier leggen we je de verschillende regels uit zoals omschreven in het Arbobesluit.

De ladder als werkplek, dit zegt de Arbowet

Ladders worden in de installatie- en isolatiebranche veel gebruikt. In principe is een ladder alleen geschikt om op een hoger gelegen niveau te komen en niet bedoeld als werkplek. Alleen bij kortdurende werkzaamheden kan een ladder worden ingezet, als alle andere methoden niet toepasbaar blijken te zijn. Het Arbobesluit 7.23a zegt dan ook: Een ladder mag alleen door iemand gebruikt worden als middel om zich te verplaatsen en om kortdurende werkzaamheden uit te voeren. De enige reden om toch een ladder te gebruiken voor het uitvoeren van werkzaamheden is het feit dat er geen alternatief beschikbaar is.

Wanneer er wel met een ladder mag worden gewerkt

Wanneer er dus geen alternatief beschikbaar is, mag een ladder wel gebruikt worden om op te werken. Er gelden dan wel een aantal regels:

Er moet sprake zijn van een stabiele, stevige ondergrond, waarbij de ladder niet kan wegzakken of wegglijden
Op de ladder moet een werknemer zich met tenminste één hand kunnen vasthouden
Op de ladder worden geen zware of omvangrijke lasten meegenomen
Ladders steken minimaal één meter uit boven het toegangsniveau
Als de ladder gedurende een langere periode met enige regelmaat wordt gebruikt, moet deze worden vastgezet
Bekijk de info over werken op een ladder

Hoe hoog mag je op een ladder werken?

In het Arbobesluit 7.23 a staat dat de stahoogte op een ladder niet hoger dan 7,5 meter mag zijn en het liefste niet hoger dan 5 meter. Om de stahoogte te meten wordt de hoogte van de voeten genomen. Daarnaast moeten ladders en trappen zo geplaatst worden dat de stabiliteit gewaarborgd blijft, ondanks de hoogte.

Hoe lang mag je op een ladder werken?

Volgens de Arbowet is de ladder geen werkplek. Wanneer het toch gebruikt wordt als werkplek omdat er geen alternatieven zijn, mag er maximaal 4 uur gestaan worden op de ladder. Werk je hoger dan 7.5 meter of langer dan 4 uur? Dan ben je in strijd met de Arbowet. Bij letsel is er dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

VCA regels voor de ladder

De VCA is de meest gangbare manier om aan te tonen dat je als bedrijf en werknemers aan de eisen van de Arbowet voldoet. De volgende VCA regels voor werken op een ladder:

De ladder moet goedgekeurd zijn en voorzien zijn van een keuringssticker
De stahoogte van de ladder moet minder dan 7,5 meter zijn, bij voorkeur bedraagt de maximale hoogte van de ladder 5 meter. Voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten als maatstaf gehanteerd
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen
Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg)
De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn
Boven windkracht 6 mogen geen ladders gebruikt worden
Lees meer over hoe we je helpen met de VCA

Ontdek meer over werken op een ladder in de app!

Wil je meer weten over werken op een ladder? Bekijk dan de ArboTechniek Veiligheidsapp. Door middel van deze app krijgen gebruikers toegang tot meer informatie over werken op een ladder volgens de arbo-wetgeving. Daarnaast vind je hier heel veel andere nuttige informatie!

Bekijk het in de Veiligheidsapp

Veelgestelde vragen

Mag je een ladder verplaatsen terwijl je erop staat?
Hoe vaak moet een ladder worden geïnspecteerd?
Wat zijn de regels voor het gebruik van een ladder in een drukke omgeving?

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief