Werkgevers

Veilig en gezond werken is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Vaak zijn ongevallen het gevolg van ingeslopen routines, haast en onderschatting van risico’s. Nadenken en praten over veiligheid is van groot belang. 

Wetgeving op arbo-gebied is bedoeld om werknemers te beschermen tegen ongevallen en beroepsziekten. Een werkgever is in eerste instantie steeds verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de personen die hij in dienst heeft. Maar ook voor overige personen zoals ingeleende werknemers, stagiaires, leerlingen en vakantiewerkers. De wetgeving stelt dat werkgevers en werknemers risico’s in kaart moeten brengen voordat ze kunnen starten met de werkzaamheden. Op de werkplek in het bedrijf en op de werklocatie. Dat geldt al helemaal voor complexe projectlocaties waar meerdere partijen tegelijkertijd aan het werk zijn. Maar wat betekent dit in de praktijk? We hebben concrete instrumenten waar jij mee aan de slag kan!

Veiligheidsclausule voor offertes
Als bedrijf wil je graag laten zien dat je werkt volgens de geldende Arborichtlijnen. Veilig en gezond dus. In offertes kun je een clausule opnemen dat uw bedrijf werkt volgens de richtlijnen in de Arbocatalogus in de installatie- en isolatiebranche. Deze clausule kan kort zijn of meer uitgebreid.

Risico-inventarisatie en -evaluatie
Volgens de Arbowet zijn bedrijven verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Je leest hier meer over de RI&E en over de voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen.

Toolboxen
Praten over veiligheid helpt, maar onveilig gedrag veranderen is niet makkelijk. Het principe van de toolboxmeeting is dat door een korte tekst of presentatie een discussie wordt uitgelokt die vakmensen aanzet tot nadenken over het veilig en gezond werken. De toolboxen ondersteunen de bedrijven bij de toolboxmeeting.

Veiligheids- en Gezondheidsplan
In een Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G-plan) beschrijven de opdrachtgever, de hoofd- en onderaannemers op welke manier zij samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen zij treffen om de veiligheid van alle medewerkers te waarborgen. Bekijk hier meer informatie.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief