Werkhouding

Een onjuiste werkhouding of langdurig in dezelfde positie werken, kan klachten veroorzaken aan spieren, pezen en gewrichten. Daarnaast is een onjuiste werkhouding niet bevorderlijk voor de productiviteit. Een gezonde werkhouding is daarom van groot belang voor de gezondheid en productiviteit van je werknemers.

Ongezonde werkhouding

Bij ongezonde werkhoudingen kun je denken aan werken op de knieën, gebukt werken, werken in een voorovergebogen houding, werken met armen boven schouderhoogte of verkeerd tillen. Deze werkhoudingen komen in alle sectoren voor, maar voornamelijk in de bouw, gezondheidszorg, agrarische sector en industrie. Maar ook langdurig zitten is een ongezonde werkhouding, wat vooral voor bij mensen met een kantoorbaan voorkomt. Deze ongezonde werkhoudingen kunnen leiden tot klachten aan spieren, pezen of gewrichten. Op korte termijn zijn vermoeidheidsklachten vaak het gevolg van een ongezonde werkhouding.

Gezonde werkhouding

Probeer een ongezonde werkhouding dus te vermijden, en te letten op een gezonde werkhouding. Hierbij kun je focussen op verschillende lichaamsdelen:

  • Voeten: Zorg dat werknemers weten dat je voeten horizontaal en plat op de grond moeten staan. De stoel moet op de juiste hoogte afgesteld worden.
  • Rug: Om met een rechte rug te werken, is het belangrijk dat je onderrug ondersteund wordt. Vervolgens zorg je zelf voor een actieve houding door de rest van je rug daar recht boven te houden.
  • Schouders: Zorg dat je schouders een ontspannen houding hebben, niet te hoog opgetrokken of naar voren hangend. Zorg ervoor dat armleuningen op een goede hoogte zijn afgesteld.
  • Armen: Om je schouders op de juiste hoogte te hebben, moeten je armen in een gelijke lijn met je bureau komen. Een goede graadmeter hiervoor is de hoek van je ellebogen.
  • Nek: werknemers moeten hun nek in een rechte lijn met hun rug houden

Wat is de beste werkhouding?

Een beste werkhouding bestaat simpelweg niet. Het beste is om verschillende werkhoudingen af te wisselen. Wel is het zo dat de meest ontspannen posities, de minste risico’s met zich meebrengen.

Tips voor een gezonde werkhouding

De juiste werkhouding krijg je met deze tips:

  • Zorg voor afwisseling van houdingen.
  • Zorg ervoor dat beide voeten op de grond staan.
  • Zorg dat de rug niet hoeft te draaien: zit of sta recht voor het werk.
  • Zorg dat de armen niet ver moeten reiken: zit of sta dicht bij het werk.
  • Neem genoeg pauze om vermoeidheid te voorkomen.

  • Luister naar het eigen lichaam en ga niet door bij klachten.
  • Zorg voor afwisselende taken, met belastende en minder belastende werkhoudingen: pas werkschema’s aan of wissel met collega’s.
  • Zorg ervoor dat het beeldscherm recht voor je staat, met een armlengte afstand. Dit kun je controleren door de bovenkant op ooghoogte af te stellen.
  • Ben je vaak aan het bellen? Zorg dan dat je in het bezit bent van een headset. Op deze manier word je houding niet verstoord en kun je eenvoudig aantekeningen maken.

Is staand werken gezond?

‘Zitten is het nieuwe roken’ is een zin die de laatste jaren steeds vaker te horen is. Langdurig zitten is erg ongezond, maar is staand werken dan dé oplossing? Ook staand werken kan leiden tot rugpijn en pijn aan andere spieren en gewrichten. Wanneer je kiest voor staand werken, ga dan voor een rechte rug, je hoofd op, je schouders laag en borst vooruit. Het beste is om staand en zittend werken af te wisselen. Een verstelbaar bureau waaraan je zowel kunt staan als zitten is ideaal, maar natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Zorg ervoor dat je in beweging blijft, en blijf niet langdurig in dezelfde werkhouding zitten of staan.

Houd je werknemers in beweging!

Hoe blijven werknemers bewegen tijdens het werk? Op genoeg manieren! Hieronder geven we wat tips:

  • Drink je kop koffie of thee staand op in plaats van zittend
  • Zorg voor flexwerkplekken op kantoor
  • Stimuleer werknemers om elk half uur even te staan: doe wat rekoefeningen, haal een kop koffie of loop de trap een keer op en af.
  • Kies voor een rondje wandelen tijdens de pauze
  • Stimuleer werknemers om te wandelen tijdens het bellen. Zo zijn ze multifunctioneel terwijl ze bewegen. Beter kan bijna niet!

Werkhoudingen en RI&E

De werkhouding hoort standaard terug te vinden zijn in iedere RI&E van een bedrijf. Het brengt namelijk risico's met zich mee voor de gezondheid van werknemers. Zorg dat je als werkgever goede maatregelen treft om de risico’s van een onjuiste werkhouding zo veel mogelijk te beperken en leg deze vast in de RI&E.

Meer weten over de RI&E

Leer meer over een gezonde werkhouding in de Veiligheidsapp

Wil je meer weten over de gezonde werkhoudingen? In onze gratis Veiligheidsapp leggen we alles nog gedetailleerder en haarfijn aan je uit. Zo kan jij een gezonde werkomgeving creëren, waar werknemers geen last hebben van pijn aan gewrichten of spieren.

Bekijk het in onze app

Veelgestelde vragen

Wat zijn tekenen van een slechte werkhouding?
Hoe belangrijk is de hoogte van mijn stoel?
Hoe kan ik mijn schermtijd beperken om oogvermoeidheid te voorkomen?

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief