Werknemers

Het werk in de installatie- en isolatiebranches is afwisselend en iedere dag anders. Gezond en veilig werken is elke dag van groot belang. Langdurige hoge werkdruk, stress tijdens het werk, verkeerd tillen of veel dezelfde bewegingen maken. Het kan allemaal leiden tot veiligheidsrisico’s en gezondheidsklachten.

Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers genoeg kennis hebben over wat de gezondheidsrisico’s van fysieke en geestelijke belasting zijn. Alleen zo kan je passen maatregelen nemen.

Fysieke belasting
Fysieke overbelasting treedt bijvoorbeeld op bij te zwaar tillen of duwen, dagelijks gebruik van trillend handgereedschap of langdurig voorovergebogen werken. Maar ook fysieke onderbelasting is een risico. Dit komt o.a. voor bij langdurig zittend werk zonder daarbij regelmatig van de werkplek af te komen. Lees hier meer.

Werken zonder stress
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan vele oorzaken hebben en zich manifesteren in verschillende symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Lees hier meer

Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)
Bezint eer je begint. Het is een oud spreekwoord, maar geldt zeker op de werkplek. En de LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) helpt je hierbij. De LMRA of start-werkanalyse is een korte risicobeoordeling die bij de start van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door de vakmensen op de werkplek. Het uitvoeren van een LMRA hoeft niet langer dan een minuut te duren. Het gaat erom dat mensen vlak voor dat ze met het uitvoeren van de taak beginnen, nadenken over de risico’s, deze wegnemen. Hier vind je handige tips en tools die daarbij kunnen helpen.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief