Werkstress

Werkstress is een groeiend probleem in de huidige arbeidsmarkt, waarbij steeds meer werknemers te maken krijgen met stress gerelateerd aan hun werk. Dit kan leiden tot allerlei negatieve gevolgen, zowel voor de werknemer zelf als voor de organisatie. Gelukkig kan er genoeg gedaan worden om stress op het werk te voorkomen.

Voorkom negatieve gevolgen van werkstress
Ga direct met handige tips aan de slag

Meer weten over het voorkomen van stress op werk?

Bekijk het in de ArboTechniek Veiligheidsapp!

Bekijk de Veiligheidsapp!

Wat is werkstress?

Werk stress is stress door werk. Het is de reactie die mensen kunnen hebben wanneer ze worden geconfronteerd met werkeisen en -druk die niet matchen met hun kennis en capaciteiten. Het is belangrijk te onderscheiden dat een zekere mate van stress niet altijd negatief hoeft te zijn, maar aanhoudende hoge niveaus van stress kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Wanneer stress en werk vaak samengaan, is het erg belangrijk om hier iets aan te doen.

Werkstress in de arbowet

De Arbeidsomstandighedenwet erkent het belang van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder werkstress valt. Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen die werkgerelateerde stress minimaliseren, zoals het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) om mogelijke risico's te herkennen en aan te pakken.

Kom meer te weten over PSA

Hoe ontstaat stress op het werk?

Stress door werk kan ontstaan door een verscheidenheid aan factoren, waaronder hoge werkdruk, gebrek aan controle, ontoereikende beloningen, onrechtvaardigheid, en werk-privé conflicten. Stressvolle werkomstandigheden kunnen de werknemer zowel fysiek als mentaal beïnvloeden.

Wat zijn de werkstress symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je werk stress kunt herkennen. Klachten kunnen zowel van fysieke als van mentale aard zijn.

Lichamelijke symptomen

Lichamelijke symptomen die wijzen op werkstress uiten zich voornamelijk als volgt: Vermoeidheid, Hoofdpijn, Spijsverteringsproblemen, Verhoogde bloeddruk, Slaapproblemen, Spierspanning en Veranderingen in eetlust

Bekijk de app

Mentale symptomen

Mentale symptomen die wijzen op werkstress uiten zich voornamelijk als volgt: Angst en depressie, Irritatie, altijd spanning voor werk, gevoel van overweldiging, verminderde concentratie, motivatie, en zelfvertrouwen

Open de app

Wat is het verschil tussen werkstress en een burn-out

Hoewel werkstress erg kan lijken op een burn-out, zit er wel degelijk verschil in. Stress op het werk is eigenlijk een voorbode van een burn-out. Bij een burn-out is er namelijk sprake van een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stress. Het is dan ook erg belangrijk om stress door werk op tijd op te merken en aan te pakken, zodat een burn-out voorkomen kan worden.

Wat zijn de gevolgen van werkstress?

Werkstress brengt vervelende gevolgen met zich mee. Zo heeft het direct negatieve invloed op de productiviteit en werktevredenheid. Indien het te lang aanhoudt, kan het zelfs leiden tot langdurige gezondheidsproblemen.

Verzuim door werkstress

Werkstress is een belangrijke oorzaak van zowel kort- als langdurig ziekteverzuim. Het voorkomen en beheren van werkstress kan helpen het verzuim te verminderen en het algemene welzijn van de werknemers te verbeteren.

Ik ben gestresst door werk, wat kan ik doen?

Zoals hierboven al benoemd is het dus erg belangrijk om stress op het werk snel aan te pakken. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om werkstress te voorkomen of te verminderen. Zo hoef jij niet meer altijd spanning voor werk te ervaren. Zo kun je er om te beginnen bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat je voldoende pauze neemt. Sla nooit je lunchpauze over en probeer ook tussendoor regelmatig even een korte pauze te houden. Je zult zien dat dit al zorg voor een stuk meer rust. Soms is alleen wat extra pauze nemen niet voldoende. Merk je dat je echt overloopt en je geen rust meer kunt vinden, geef het dan op tijd aan bij je leidinggevende. Zo kunnen jullie samen kijken waar wat (kleine) wijzigingen gedaan worden, zodat jouw werkdruk wat afneemt en je werkplezier weer toeneemt.

  • Neem voldoende pauze
  • Geef het aan bij je leidinggevende

Stress op de werkvloer aanpakken - Lees hoe in onze app!

Wil jij stress op werk echt goed aanpakken? Kijk dan in de ArboTechniek veiligheidsapp! Hierin vind je alles wat je moet weten over werkstress en hoe je dit voorkomt en aanpakt.

Check onze ArboTechniek Veiligheidsapp!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief