Schadelijk geluid

Wie in de installatie- en isolatiebranches werkt, werkt regelmatig in een lawaaiige omgeving. De optelsom van het geluid van mensen, machines en gereedschappen – bijvoorbeeld van het boren, (elektrisch) lassen en zagen – kan al gauw oplopen tot een geluidsniveau van meer dan 80 dB(A). Bij langdurige blootstelling aan dit schadelijke geluid lopen vakmensen risico op gehoorschade, variërend van slechthorendheid en oorsuizen tot stress en andere lichamelijke klachten.

Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Om werknemers te beschermen tegen lawaaislechthorendheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren waar dit gevaar zich voordoet en maatregelen treffen. Vanzelfsprekend moet de effectiviteit van de maatregelen ook gecontroleerd worden. In de Arbocatalogus vind je een overzicht van de risico’s en de bestaande beschermingsmaatregelen bij het werken met schadelijk geluid.

Maatregelen
In de Arbocatalogus Schadelijk Geluid geluid vind je tips en oplossingen om de risico’s van werken met schadelijk geluid te verminderen of te voorkomen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Voer met apps op je smartphone regelmatig geluidsmetingen uit.
  • Laat je gehoorfunctie regelmatig meten door een bedrijfsarts.
  • Beperk het geluidsniveau met het gebruik van geluidsschermen, absorptiemateriaal en het omkasten en trillingsisoleren van machines.
  • Maak gebruik van persoonlijke gehoorbeschermingsmiddelen.

Ga aan de slag!
Het werken met schadelijk geluid brengt meer risico’s met zich mee dan hier beschreven. In de Arbocatalogus Schadelijk geluid vind je meer informatie over de risico’s en maatregelen die je  kunt treffen voor een veilige werkplek. In de factsheets voor werknemers (oude layout) en werkgevers (volgt) vind je meer praktische tips over veilig werken met schadelijk geluid. Of ga rechtstreeks naar onze toolboxen.

Praktijkinformatie geluidbescherming:

 

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief