Di-isocyanaten

Di-isocyanaten zijn zeer reactieve chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen. Di-isocyanaten zitten voornamelijk in producten om het proces van uitharding te versnellen. Dit is bij sommige klussen, zoals het aanbrengen van purschuim, kitten en schuimen, van groot belang. Bij gebruik van dit soort producten vindt er een chemische reactie plaats, waarbij de di-isocyanaten vrij komen in de lucht en het product hard wordt. Ze worden gebruikt bij het maken van flexibele en harde schuimen, vezels, verven en vernissen.

Bij het vrijkomen van de di-isocyanaten kunnen deze via het inademen, de huid of het inslikken je lichaam binnenkomen. Als je langere tijd met veel di-isocyanaten in aanraking komt, kan er sensibilisatie ontstaan. Sensibilisatie betekent dat je lichaam overgevoelig wordt voor een stof en je een allergische reactie ontwikkeld. Door deze allergie die je ontwikkelt, kan je last krijgen van je luchtwegen, ogen en maagdarmkanaal of zelfs een allergisch beroepsastma ontwikkelen.

Gratis basisopleiding in de Veiligheidsapp

Vanwege nieuwe Europese wetgeving is het sinds augustus 2023 verplicht om een opleiding te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het werken met purschuim of ander isolatiemateriaal. Daarom is iedere medewerker die met di-isocyanaten werkt, verplicht om succesvol een training hebben afgerond voor het veilig werken met di-isocyanaten. Dit geldt voor meerderjarige medewerkers, medewerkers jonger dan 18 jaar mogen niet met di-isocyanaten werken. Deze opleiding moet iedere vijf jaar worden herhaald. ArboTechniek biedt de basisopleiding gratis aan, zodat werknemers veilig aan het werk kunnen met di-isocyanaten. Je kunt de opleiding volgen in de ArboTechniek Veiligheidsapp. Zo kun je de opleiding op ieder gewenst moment volgen. Klik hier voor meer informatie over de e-learning.

Aanvullende opleiding voor 2-component gietharsen

Werken jij of je collega’s met gietmoffen of gietharsen? In aanvulling op de bestaande basisopleiding dienen werknemers die gebruik maken van 2-componentgietharsen een extra opleiding te volgen om hiermee veilig te kunnen werken. Deze opleiding zal ook als e-learning in de ArboTechniek Veiligheidsapp verschijnen. Let op: de opleiding is een aanvulling op de basisopleiding di-isocyanaten, je moet dus in het bezit zijn van het certificaat Veilig werken met di-isocyanaten om deze opleiding te kunnen volgen.

Ga naar de Veiligheidsapp

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief