07 feb 2024

E-learning voor Veilig Werken met di-isocyanaten nu beschikbaar!

Sinds augustus 2023 gelden er nieuwe regels voor het werken met producten waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Als je met deze producten werkt, moet je daarvoor een opleiding hebben gevolgd en in het bezit zijn van een certificaat. Wegens de grote vraag van de online trainingen die zijn gehouden in de afgelopen periode, is de basisopleiding Veilig werken met di-isocyanaten nu ook als e-learning digitaal beschikbaar en zelfstandig te maken. Met het certificaat op zak weet je hoe je veilig met deze producten kunt werken én voldoe je aan de wet- en regelgeving.

Di-isocyanaten worden veelvuldig gebruikt in industriële processen, met name in de productie van polyurethaanproducten zoals coatings, lijmen en isolatiematerialen. Hoewel deze chemicaliën essentieel zijn voor deze productieprocessen, brengen ze ook gezondheidsrisico’s met zich mee bij onjuist gebruik. Hier lees je meer over de gevaren van di-isocyanaten.

Waarom deze e-learning?

Per augustus 2023 gelden er dan ook nieuwe regels voor het werken met producten waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Mocht je met deze producten willen werken, dan moet je daarvoor opgeleid zijn. In de afgelopen periode heeft ArboTechniek daarom gratis online opleidingen aangeboden. Vanwege de grote vraag vanuit de sector naar deze opleiding, is de training nu ook te maken als e-learning via de Veiligheidsapp van ArboTechniek. Voordeel van deze gratis e-learning module is dat je deze kunt volgen op ieder gewenst moment. Zo kun je alle modules en het examen dat noodzakelijk is voor het verkrijgen van het certificaat zo vaak je maar wilt maken. Ook kun je na het succesvol maken van de toets het certificaat direct uploaden in het Vakpaspoort.

Voor wie?

De e-learning is bedoeld voor mensen die in tijdens hun werkzaamheden in aanraking komen met producten waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Omdat de di-isocyanaten uit de producten verdwijnen bij uitharding, geldt deze nieuwe wetgeving niet voor het bewerken van uitgehard PUR, kit of schuim en is de training hiervoor niet noodzakelijk. Het volgen van deze opleiding geldt voor medewerkers boven de 18 jaar, medewerkers jonger dan 18 jaar mogen niet met di-isocyanaten werken.

Waar kan ik de e-learning maken?

Je vindt de e-learning ‘Veilig werken met di-isocyanaten’ in de Veiligheidsapp van ArboTechniek. Hierdoor kan op elk moment de e-learning worden gevolgd, waardoor werknemers flexibel zijn in wanneer ze de opleiding willen volgen. De opleiding, inclusief het maken van de toets, duurt ongeveer een uur. In de e-learning staan alle stappen beschreven. Je moet eerst alle modules doorlopen voor je het examen kunt maken. Je kunt de e-learning het beste maken met je mobiele telefoon.

Open hier de Veiligheidsapp

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik mijn certificaat kwijt ben? Wij slaan geen certificaten op, als je je examen kwijt bent moet je helaas opnieuw de e-learning volgen en de toets doen.
Let op: Het certificaat is ook naar je werkgever gestuurd als je dat e-mailadres hebt ingevuld.
Ik ben gezakt, kan ik mijn (foute) antwoorden inzien? Je kan je antwoorden op de examenvragen niet inzien, alleen de antwoorden op de oefenvragen in de vier hoofdstukken.
Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens? Wij slaan geen gegevens op. Als je je certificaat met het Vakpaspoort deelt worden je gegevens bij hun opgeslagen.
Ik ben gezakt, kan ik het examen opnieuw doen? Je kunt het examen zo vaak maken als je wilt.
Ik werk niet in de installatietechniek, kan ik deze training volgen? De inhoud van deze cursus is speciaal gemaakt voor de installatietechniek. Het certificaat heeft daarom geen waarde in andere sectoren.
Ik heb geen code ontvangen voor het inloggen. Probeer een ander emailadres en kijk ook in je spambox. Soms duurt het enkele minuten voordat de mail binnenkomt.
Ik zie twee e-learnings, welke opleiding moet ik doen? De e-learning ‘di-isocyanaten’ is de basisopleiding. Werk je met 2-component gietharsen? Dan moet je de aanvullende opleiding volgen (Kleef- en afdichtmiddelen). Hier lees je meer over de aanvullende opleiding.
Ik wil iets melden of vragen, hoe doe ik dat? Via het contactformulier in het menu van de e-learning.
Ik zie mijn certificaat niet in het Vakpaspoort, wat moet ik doen? Het kan altijd even duren voordat het certificaat in het Vakpaspoort verschijnt. Als je Vakpaspoort na enige tijd nog steeds niet zichtbaar is, kan dit aan de volgende dingen liggen:
1. De geldigheid van het certificaat is verlopen;
2. Het e-mailadres wat je gebruikt hebt voor de e-learning is niet dezelfde als die van je Vakpaspoort. Je kunt eenvoudig nieuwe e-mailadressen koppelen aan je Vakpaspoort-profiel om dit op te lossen;
3. Er zijn andere persoonsgegevens niet gelijk met die in je Vakpaspoort. Neem hiervoor contact op met het Vakpaspoort (en vermeld hierbij je contactgegegevens).
Wil je meer weten over het Vakpaspoort en wat je hiermee kunt doen? Klik dan hier.
Ik heb mijn certificaat niet ontvangen. Wat nu? Het certificaat wordt naar hetzelfde e-mailadres gestuurd waarmee je ook bent ingelogd in de e-learning. Kan het zijn dat het in je spam-box zit? Als je het certificaat ook naar je werkgever hebt laten sturen, kun je het daar navragen. Ben je werkgever, dan zou je het aan je medewerker moeten vragen. Wij houden geen register bij van uitgebrachte certificaten. Als je het certificaat niet kan vinden kunnen we je helaas niet helpen, wat betekent dat je de e-learning en toets opnieuw moet doen.
We zijn bezig met de vervolgopleiding, is deze basiscursus voldoende om daaraan deel te nemen? Dit is de basiscursus voor 1-componenten producten met di-isocyanaten. Als je deze hebt afgerond kun je deelnemen aan de vervolgopleiding.
Ik heb geen werkgever, welk e-mailadres moet ik invullen bij het aanvragen van mijn certificaat? Je kunt hier dan zelf een e-mailadres invullen. We raden aan om een ander e-mailadres in te vullen zodat het certificaat op twee plekken bewaard blijft.
Kan ik een hoofdstuk nogmaals volgen? Je kunt elk hoofdstuk zo vaak inzien als je wilt. Als je op de checkmark klikt opent het hoofdstuk vanaf het begin.

 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier in de Veiligheidsapp.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief