Gehoorschade voorkomen

Een groot percentage van de Nederlanders heeft dagelijks te maken met te veel lawaai op de werkvloer. Dit kan leiden tot ernstige gehoorschade. Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers hiertegen te beschermen en maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. Wil je weten hoe jij gehoorschade tijdens het werk kunt voorkomen? Bekijk dan de ArboTechniek Veiligheidsapp!

Wat is gehoorschade?

Wanneer er sprake is van gehoorschade zijn de trilharen in het oor beschadigd. Dit kan tijdelijk maar ook voor altijd zijn. Er zijn verschillende vormen van gehoorschade: moeite om anderen te verstaan in een omgeving met veel geluid (Lawaaidoofheid?), doofheid, oorsuizen (tinnitus) en overgevoeligheid voor bepaalde geluiden (hyperacusis).

Hoe ontstaat blijvende gehoorschade?

Door snelle luchtdrukverschillen ontstaat geluid. Wanneer de luchtdrukverschillen heel erg groot zijn, kan schade in het oor optreden: de trilharen raken beschadigd. Wanneer deze luchtdrukverschillen incidenteel zijn, herstelt het gehoor zich meestal weer. Bij geregelde blootstelling aan luchtdrukverschillen, ontstaat blijvende gehoorschade. Het gevaar van gehoorschade begint vanaf 80 decibel (dB). Wanneer je iemand niet meer kan verstaan op 1 meter afstand? Dan is het geluid waarschijnlijk harder dan 80 dB. Dit ontstaat meestal geleidelijk, maar kan ook acuut optreden. Gehoorschade is te herkennen aan:

  • De persoon gaat vaak harder praten
  • De persoon zet het geluid van tv en radio harder
  • De persoon hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer, en hoort soms fluit-, piep- of bromtonen
  • De persoon heeft moeite met telefoneren
  • De persoon heeft moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving

De gevolgen van gehoorschade

Naast dat te veel geluid zorgt voor gehoorschade, kan het ook leiden tot een verhoogde bloeddruk, het optreden van stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Daarnaast neemt de veiligheid door gehoorschade af. Zo worden waarschuwingssignalen bijvoorbeeld niet meer gehoord, wat de kans op ongevallen vergroot.

De wetgeving rondom schadelijk geluid

De wet verplicht werkgevers om gehoorschade bij werknemers te voorkomen. De wet kent de volgende regels over geluid op de werkplek:

  • Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis boven de 80 dB moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen
  • Bij blootstelling boven de 85 dB moet een plan van aanpak worden gemaakt
  • Als de grenswaarde van 87 dB wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht
  • Werkgevers moeten hun personeel voldoende voorlichten over de gevaren van geluid
  • Werknemers hebben recht op een hoortest om vast te stellen dat de getroffen maatregelen effectief zijn

Maatregelen die werkgevers kunnen nemen om gehoorschade te voorkomen

Om aan deze regels te voldoen, kunnen werkgevers de onderstaande maatregelen treffen. Als deze maatregelen niet mogelijk zijn of te weinig effect sorteren, moet gebruik worden gemaakt van gehoorbeschermingsmiddelen (gehoorkappen of oorpluggen)

Maatregelen die werkgevers kunnen nemen om gehoorschade te voorkomen

Om aan deze regels te voldoen, kunnen werkgevers de onderstaande maatregelen treffen. Als deze maatregelen niet mogelijk zijn of te weinig effect sorteren, moet gebruik worden gemaakt van gehoorbeschermingsmiddelen (gehoorkappen of oorpluggen)

Aanschaf en gebruik van stillere machines
Ontwikkelen van stillere productiemethodes
Machines plaatsen in geluiddempende kasten
Personeel laten werken in geluiddempende cabines of blootstellingsduur zoveel mogelijk beperken
Blootstellingsduur zoveel mogelijk beperken
goed onderhouden van het materieel
Meer weten over de maatregelen tegen gehoorschade

De regels rondom gehoorbeschermers

Daarnaast zijn er nog extra regels rondom het dragen van gehoorbeschermers:

  • Werknemers moeten gehoorbeschermers dragen bij een dagelijkse dosis boven de 85 dB. Er moet duidelijk aangegeven zijn waar op de werkplek deze regel geldt.
  • Bij 83 dB mogen werknemers 4 uur zonder gehoorbescherming werken. Er mag dan geen grote kans op gehoorschade zijn. In de andere 4 uur mag er geen schadelijk geluid zijn.
  • Gaat het geluid boven de 87 dB, gemeten met gehoorbeschermers? Dan moet het geluid direct onder de 87 dB gebracht worden.

Werknemers hebben recht op een gehoortest

Werknemers hebben recht om een gehoortest te doen. Hoe vaak dit aangeboden moet worden door de werkgever, hangt af van de hoeveelheid geluid waaraan de werkgever dagelijks wordt blootgesteld. De gehoortest kan uitgevoerd worden door een Arbodeskundige of door een Arbodienst. De werkgever betaalt de kosten van de gehoortest.

Het risico op gehoorschade vermelden in RI&E

Als werknemers te maken hebben met geluid boven 85 dB, moet dit worden opgenomen in de RI&E. In het plan van aanpak moet benoemd worden welke maatregelen getroffen worden om gehoorschade te voorkomen.

Meer weten over de RI&E

Leer meer over gehoorschade voorkomen in de Veiligheidsapp

Meer weten over gehoorschade voorkomen? Leer meer in de gratis ArboTechniek Veiligheidsapp! Met de app krijg je toegang tot uitgebreide informatie en maatregelen om gehoorschade te voorkomen. Hiermee wordt de werkplek weer een stukje veiliger en gezonder!

Bekijk het in onze app

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief