Gevaarlijke stoffen in de installatietechniek
Veel werknemers in de installatietechniek hebben dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen. Blootstelling aan deze gevaarlijke stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus belangrijk dat je weet met welke gevaarlijke stoffen je werkt. Naast dat je met producten werkt die gevaarlijke stoffen bevatten, kunnen gevaarlijke stoffen ook ontstaan tijdens het werk.
Wat zijn gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die schadelijk zijn voor mens, dier of milieu. Wanneer je deze stoffen op je huid krijgt of inademt, kun je nare gevolgen ervaren. Veel gevaarlijke stoffen zijn verwerkt in producten die gebruikt worden in de installatietechniek. Denk aan verf of lijm. Ook kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen tijdens het aanbrengen van producten zoals acrylaat. Tot slot kunnen schadelijke stoffen ontstaan tijdens het werk, bijvoorbeeld lasrook.
Aan welke gevaarlijke stoffen kunnen medewerkers blootgesteld worden
We onderscheiden dus twee vormen van gevaarlijke stoffen:
- Producten en materialen met gevaarlijke stoffen
- Gevaarlijke stoffen die ontstaan tijdens het werk
Producten en materialen met gevaarlijke stoffen
Producten en materialen die gevaarlijke stoffen bevatten, hebben een gevaarsymbool op de verpakking staan. Denk aan verf, cement, kit en isolatiemateriaal. Leveranciers van deze middelen zijn verplicht om een VIB (veiligheidsinformatieblad) erbij te leveren. Zo kun jij de gevaarlijke stoffen makkelijk noteren in het gevaarlijke stoffenregister.
Gevaarlijke stoffen die ontstaan tijdens werk
Er zijn ook gevaarlijke stoffen die ontstaan tijdens het proces. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van kwartsstof bij het bewerken van zandachtige materialen. Bij projecten komen vaak de volgende gevaarlijke stoffen vrij: kwartsstof, houtstof, glaswol, steenwol, lasrook, metalen en metaalverbindingen. Het is belangrijk om deze gevaarlijke stoffen die vrijkomen tijdens het proces op te nemen in een RI&E.
Meer weten over gevaarlijke stoffen in de installatietechniek?
Neem contact op met ArboTechniek!Gevaarlijke stoffen herkennen in de installatietechniek
Gelukkig zijn de GHS-symbolen er zodat gevaarlijke stoffen eenvoudig herkend kunnen worden. Wanneer een gevaarlijke stof niet heel gevaarlijk is, staat het woord ‘waarschuwing’ op de verpakking. Bevat het product een zeer gevaarlijke stof? Dan staat het woord ‘gevaar’ op de verpakking.
Lees hier meer!De gevolgen van werken met gevaarlijke stoffen
De gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen verschillen per product. Van sommige producten kun je op korte termijn last krijgen van eczeem, hoofdpijn en kortademigheid. Van andere gevaarlijke stoffen kun je op lange termijn ernstige problemen ervaren, zoals astma en kanker.
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de installatietechniek beoordelen
Door de diversiteit aan projecten en omstandigheden in de installatietechniek is het beoordelen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen lastig. Een meting van gevaarlijke stoffen in één situatie, zegt niets over de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in een andere situatie. Verschillende brancheverenigingen doen onderzoek naar de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Neem dus contact met hen op, als je hier meer over wilt weten.
Nog vragen over gevaarlijke stoffen in de installatietechniek?
ArboTechniek staat voor je klaar!Maatregelen tegen gevaarlijke stoffen
Er kunnen verschillende maatregelen genomen worden tegen gevaarlijke stoffen in de installatietechniek. Hiervoor kan de arbeidshygiënestrategie gebruikt worden. Neem de maatregelen in onderstaande volgorde:
Bronmaatregelen
De eerste maatregel die je als werkgever moet treffen is het aanpakken van de bron (als dit mogelijk is). De gevaarlijke stof die gebruikt wordt, moet vervangen worden door een minder of niet-schadelijke stof.
Collectieve maatregelen
Wanneer het aanpakken van de bron niet mogelijk is, kunnen collectieve maatregelen getroffen worden. Gebruik bijvoorbeeld gereedschap met afzuiging. Hierdoor wordt de gebruiker minder blootgesteld aan de gevaarlijke stof.
Individuele maatregelen
Zo veel mogelijk collectieve maatregelen genomen, maar nog steeds last van gevaarlijke stoffen ? Dan is tijd voor individuele maatregelen. Zorg ervoor dat zo min mogelijk individuen met de schadelijke stoffen werken en dat het van korte duur is als het gedaan wordt. In het beste geval geldt de individuele maatregel voor iedereen in het bedrijf, hierdoor is het effect collectief.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Zijn bovenstaande maatregelen niet voldoende of niet mogelijk? Dan komen persoonlijke beschermingsmiddelen om de hoek kijken. Werkgevers zijn verplicht deze aan werknemers te geven. Werkgevers moeten deze persoonlijke beschermingsmiddelen ook gebruiken.
ArboTechniek en gevaarlijke stoffen in de installatietechniek
Heb je veel te maken met gevaarlijke stoffen en heb je hier nog vragen over? Bij ArboTechniek staan we voor je klaar. Wij vinden veiligheid op de werkvloer het belangrijkste wat er is en we adviseren je dan ook graag. Samen gaan we voor een veilige werkplek voor iedereen!
ArboTechniek staat voor je klaar!