30 aug 2022

Adviseursteam weer in actie met nieuwe adviseur

René Pronk versterkt team adviseurs ArboTechniek

De adviseurs van ArboTechniek zijn weer aan de slag en dat doen zij met een nieuwe collega: René Pronk. Waar gaat hij zich mee bezighouden? Waarom is veilig en gezond werken zo belangrijk voor hem? En komt er veel werk op hem en de andere adviseurs af nu zij een tijdje niet beschikbaar waren?

Wortels in de praktijk
Als adviseur met wortels in de praktijk weet René Pronk waar hij het over heeft. Ooit begon hij als procesoperator in de chemie, waarna hij een aantal projecten uitvoerde rond veilig en gezond werken in de voedingsindustrie en uiteindelijk doorgroeide tot veiligheidskundige. En nu dus adviseur van ArboTechniek. Wat neemt hij in die rol mee uit zijn eerdere functies? René: “Natuurlijk zijn er verschillen, vooral op technisch gebied. In de chemie heb je te maken met gesloten processen, terwijl er in de voedselindustrie meer techniek aan te pas komt. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop met veiligheid wordt omgegaan; in de chemie is er vaak veel meer basiskennis; dat is anders dan in een installatiebedrijf, al zie ik daar wel verbeteringen in. De rode draad blijft echter hetzelfde: medewerkers die veilig en gezond werken zijn gelukkiger, gaan langer mee en leveren uiteindelijk beter werk.”

Herkenbare onderbouwing
Wat is René zijn drijfveer om mensen veiliger en gezonder te laten werken? Hij legt uit. “Vooral het gesprek voeren met mensen, en hen van het belang van veilig en gezond werken te overtuigen door herkenbare onderbouwing te geven. Dat is waar het voor mij om draait. Als je bij bedrijven komt en hen voorbeelden uit hun eigen werkomgeving laat zien, dan merk je dat er vaak een veel betere klik is. Ik wil niet alleen informatie over veilig en gezond werken verspreiden, maar óók dat de mensen die ik spreek het thema zélf belangrijk vinden. Daar zit de uitdaging, omdat iedereen anders is.” Ook hier benut René zijn ervaringen uit de praktijk. “Juist omdat ik ook van de werkvloer kom heb ik veel gezien. Ik weet hoe het is als ik bij een klein bedrijf kom waar ze nog niet zo ver zijn. Ik vind het dan ontzettend leuk deze mensen verder te helpen.”

Ondersteuning waar nodig
En mensen verder helpen doet René als adviseur in het team van ArboTechniek. Wat staat hem te wachten? René: “Wij bieden een stukje ondersteuning bij het maken van de branche-RI&E. Of we fungeren als vraagbaak als er onduidelijkheden zijn over VCA of de Veiligheidsladder. Als er een vraagstuk is, denk ik met de bedrijven mee, zet ik ze op het juiste spoor en geef ik advies waar ze wat mee kunnen. Als het niet lukt, ga ik met veel plezier langs en ondersteun ik waar nodig.” De adviseurs zijn er een tijdje tussenuit geweest. Is René blij dat het team weer aan de slag mag? “Ja, iedereen is blij! Je ziet gewoon de noodzaak. Er is veel vraag, zeker bij de wat kleinere bedrijven. Als wij dan kunnen helpen is dat enorm motiverend. Iedereen binnen het team vindt het hartstikke leuk dat het weer begint. En er is genoeg te doen!”

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief