30 mrt 2022

Bewust Veilig-dag 2022 van start 

Vandaag hameren meer dan 400 bedrijven in de bouw, techniek en onderhoud extra op bewust veilig en gezond werken. Brancheorganisaties Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland organiseren namelijk alweer de zesde Bewust Veilig-dag. De animo is groot, zowel onder grote als kleine bedrijven in alle sectoren. En ook daarbuiten: zo doen bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland, het ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam en de RET mee. 

“Het hele jaar door werken we met onze collega’s aan producten, diensten en trainingen die veilig en gezond werken onder de aandacht brengen. Op de Bewust Veilig-dag hameren we daar extra op. Want niemand moet gevaar hoeven lopen tijdens zijn of haar werk” – Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Henk den Boer (OnderhoudNL) en Riek Siertsema (Aannemersfederatie Nederland)

Ondersteunende materialen

Ook dit jaar zijn er weer diverse initiatieven op en rond de dag zelf om medewerkers op een ludieke én unieke manier bewust te maken van het belang van veilig en gezond werken. Op de website bewustveilig.com is de Bewust Veilig-krant kosteloos te downloaden. In 6 talen wordt informatie gegeven over onder andere de nieuwe regels rond rol- en kamersteigers, brand- en explosiegevaar, gevaarlijke stoffen en tools & gadgets voor veilig en gezond werken.

Vier online games over gezond en veilig werken

De Bewust Veilig-organisatie verzorgt dit jaar bovendien maar liefst vier online games rond veilig en gezond werken in de bouw, techniek en onderhoud. Spelers kunnen hun persoonlijkheid en de effecten daarvan op veilig werken ontdekken, maar er is ook een video quiz, een inschattingsspel en een behendigheidsspel. Ze zijn te vinden op bewustveilig.com/games. De games zijn te spelen op computer, tablet of telefoon. 

Spelenderwijs veiligheidsbewustzijn vergroten

In de video quiz wordt via video’s en vragen informatie gegeven over de ‘onzichtbare gevaren’ van asbest, kwartsstof en stress. In het swipe-spel “Veilig of niet” moeten spelers de veiligheid van een situatie juist inschatten. Uiteraard wordt het juiste antwoord toegelicht. Via de persoonlijkheidstest ontdek je wat voor type je bent en wat dat betekent voor de manier waarop je met veiligheid omgaat. En in het spel Hameren gaat het om snelheid én kennis van waarschuwings- en gebodsborden. Tik op de juiste en scoor zoveel mogelijk punten. Aan het einde is er een overzicht van de soorten borden en hun betekenis. 

Creatieve invulling

De honderden deelnemende bedrijven in de bouw en infra, techniek en onderhoud hameren elk op hun eigen wijze op veilig en gezond werken. Zo trakteert de Combinatie Herepoort op een gebakje met een QR code naar de Bewust Veilig-games. TBI organiseert toolboxen en diverse online sessies, met onder andere Ben Tiggelaar. BINX heeft een interactief programma met o.a. een Virtual Reality bril, workshop, casus en een pubquiz. Bouwmensen en Inframensen Zuid zetten voor leerlingen op verschillende vestigingen de hele week in het teken van Bewust Veilig. Klomp heeft – in samenwerking met Techniek Nederland – een fotowedstrijd georganiseerd met als thema “Veilig en Gezond Werken”. Ook de divisie industriebouw van Ballast Nedam daagt medewerkers uit om veiligheid te visualiseren in een leuke en originele foto. Barendrecht Elektra gaat een veiligheidsquiz organiseren voor alle vaste en inleenmedewerkers. De Boer en De Groot onthult op 30 maart de veiligheidsborden en het karakter van de interne veiligheidscampagne. De Bedrijfskring Heerhugowaard organiseert een interactieve na-middag/avond met voorlichting en demonstraties voor ondernemers uit de gemeente Dijk en Waard. Diverse leveranciers van veiligheidsmiddelen en -diensten komen met speciale aanbiedingen. En zo zijn er nog vele andere activiteiten in het land. 

Meer informatie is te vinden op bewustveilig.com.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief