20 sep 2022

Branchespecifieke RI&E geactualiseerd: “Het ideale hulpmiddel”

Sinds 1 september is er een nieuwe branchespecifieke RI&E van ArboTechniek. Wat is een RI&E precies? Waarom is het juist voor de kleinere bedrijven belangrijk er één te hebben? En hoe kan de specifieke RI&E van ArboTechniek je helpen? Theo-Jan Heesen, één van de betrokkenen bij de herziening van de RI&E, legt uit.


Hét startpunt voor veilig en gezond werken
Onlangs is de branchespecifieke risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van ArboTechniek geactualiseerd. Theo-Jan Heesen, programmaleider van ArboTechniek, is er erg blij mee. “De RI&E is hét instrument voor bedrijven om zaken rond veilig en gezond werken te organiseren én te borgen. Met de RI&E maak je als het ware een ‘foto’ van je bedrijf: wat hebben we al gedaan op gebied van veilig en gezond werken? Wat is oké, maar kan beter? En wat móet beter? In de RI&E, die verplicht is voor ieder bedrijf met personeel, staan alle wettelijke verplichtingen. Uit het opstellen van een RI&E komen een aantal verbeterpunten, die je in een plan van aanpak verwerkt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die verbeterpunten de volgende dag opgelost moeten zijn, je mag daar ook echt de tijd voor nemen. Wat mij betreft is de RI&E het ideale hulpmiddel voor veilig en gezond werken.”

Samen één geheel
Wat is het verschil tussen de bedrijfs-RI&E en project-RI&E? Theo-Jan legt uit. “Samen vormen de twee één geheel. Wettelijk moet je voldoen aan de RI&E-plicht. Enerzijds geeft de bedrijfs-RI&E hier invulling aan door het bedrijfspand, de werkplaats of de werf volledig in kaart te brengen, inclusief de meer beleidsmatige zaken. Maar een belangrijk deel van de fysieke risico’s liggen natuurlijk in projecten bij de klanten. Daarvoor gebruik je de project-RI&E. Die is echter niet verplicht; want hiervoor kunnen ook andere instrumenten worden ingezet.” En de branchespecifieke RI&E van ArboTechniek, hoe moeten we die zien in dit verband? Theo-Jan: “De branchespecifieke RI&E is enerzijds ontwikkeld om het bedrijven met maximaal 25 medewerkers gemakkelijker te maken. Hun RI&E’s hoeven namelijk niet te worden getoetst. En anderzijds is de branchespecifieke RI&E van ArboTechniek op een dusdanige manier opgesteld dat bedrijven in de installatie- en isolatiebranches worden geconfronteerd met herkenbare situaties en voorbeelden. Hierdoor is de drempel de RI&E daadwerkelijk op te stellen lager.”

Mooie verbeteringen
De branchespecifieke RI&E van ArboTechniek is dus vernieuwd. Hoe gaat zoiets in z’n werk? Theo-Jan was betrokken bij de herziening en legt uit. “Als gebruiker merk je er niets van. Het betekent niet dat als je de RI&E net vorige maand hebt afgerond, je weer opnieuw moet beginnen. Nee, het zijn eigenlijk twee dingen: de branche-erkenning heeft een houdbaarheidsdatum van 3 jaar, en moet dan weer getoetst worden door een specialist. Daarnaast hebben we via onze helpdesk opgehaald waar het goed gaat en waar minder. We willen met onze RI&E zo goed mogelijk aansluiten bij de dagelijkse realiteit van de sector. Dat zit ‘m in inhoud, maar ook in gebruiksgemak.” Theo-Jan geeft aan dat er drie inhoudelijke aanpassingen zijn gedaan aan de RI&E van ArboTechniek. “Er is meer aandacht voor ongewenst omgangsvormen en werkdruk; hoe je omgaat met gevaarlijke stoffen; en er is in de handleiding beter uitgewerkt wat de spelregels van de RI&E zijn. Mooie verbeteringen, als je het mij vraagt!”

De RI&E nóg bekender
Nu is het natuurlijk belangrijk dat de branchespecifieke RI&E nóg bekender wordt bij de bedrijven in de installatie- en isolatiebranches. Hoe gaat ArboTechniek hiervoor zorgen? Theo-Jan: “We proberen er altijd veel over te communiceren. Via onze sociale partners, maar ook tijdens Praktijkdagen of en op andere evenementen zoals de Week van de RI&E. Daarnaast vervullen onze adviseurs, die overigens óók sinds 1 september weer actief zijn, een belangrijke rol. Bedrijven kunnen kosteloos een beroep op hen doen. Zij helpen veel bedrijven op weg bij het invullen van de RI&E of kunnen fungeren als sparringpartner. Zeker voor de wat kleinere bedrijven, waar de tijd en soms ook kennis over veilig en gezond werken beperkt is, zijn onze adviseurs goud waard.”

Benieuwd naar de branchespecifieke RI&E van ArboTechniek? Klik hier om in te loggen.

Op zoek naar een adviseur bij jou in de buurt die je geheel kosteloos kan helpen met de RI&E? Klik hier.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief