De Veiligheidsladder deel 2: het mkb-bedrijf
De Veiligheidsladder is een veelbesproken thema in de technische installatie- en isolatiebranches. Over het nut ervan lijkt iedereen het wel eens, maar de praktische uitvoering zorgt voor nogal wat hoofdbrekens. Wat is verplicht en wat niet als je voor aanbestedingen in aanmerking wilt komen? Hoeveel geld gaat het de bedrijven kosten? En wat levert het concreet op? ArboTechniek spreekt de komende maanden met verschillende betrokkenen die vanuit hun perspectief ingaan op deze vragen. In deel 1 van deze serie legde Barrie Houtman, adviseur van ArboTechniek, uit wat de Veiligheidsladder precies inhoudt. Nu volgt deel 2: het mkb-bedrijf.
Even voorstellen
Henk Boltendal is inmiddels al 11 jaar werkzaam bij Telecom Service Groep, een all-round bedrijf voor o.a. technische beveiligingsoplossingen met als hoofdvestiging het Groningse Leek. In de ongeveer 125 mensen tellende organisatie heeft Henk twee functies. “Enerzijds ben ik Hoofd Bedrijfsbureau, dus leidinggevende over ongeveer 25 mensen. Anderzijds ben ik als KAM-coördinator voor alle collega’s het aanspreekpunt voor veilig en gezond werken. Twee uitdagende rollen waarin altijd wat te doen is!”
Positief-kritisch
Henk doet mee aan de Leerkring van ArboTechniek, waarin hij één keer per kwartaal spreekt met vakgenoten. “Heel leuk en leerzaam om te doen!” Recentelijk wordt in de Leerkring specifiek ingezoomd op de Veiligheidsladder. “Ik zou mezelf omschrijven als ‘positief-kritisch’. Ik vind veiligheid heel belangrijk, en de Veiligheidsladder stimuleert dat veiligheid een gespreksonderwerp wordt in alle geledingen van een bedrijf. De verantwoordelijkheid ligt daardoor niet alleen bij bijvoorbeeld de KAM-coördinator, maar ook bij de uitvoerenden én het management. De Veiligheidsladder leidt tot een aanpak op de niveaus van beleid, strategie én uitvoering.”
Punten ter verbetering
Daarentegen vindt Henk de manier waarop de Veiligheidsladder wordt ingevoerd op sommige vlakken te rigoureus. “De basis is bij ons op orde: we hebben een actuele RI&E inclusief plan van aanpak, we zijn VCA-gecertificeerd en de risico’s binnen ons bedrijf zijn laag.” Dan is de Veiligheidsladder wel een heel zwaar instrument.” De Veiligheidsladder wordt daarnaast als een bureaucratisch drukmiddel ervaren, aldus Henk. “Je kunt het ook niet doen, natuurlijk. Maar dan kun je op den duur niet meer meeschrijven in aanbestedingen; iets dat sommige bedrijven de das om zou doen.”
Meer duidelijkheid
Wat zou Henk met het oog op de toekomst willen veranderen aan hoe de Veiligheidsladder wordt geïmplementeerd? “Ik zou graag zien dat er wat meer duidelijkheid komt. Voor het gros van de installateurs volstaat namelijk een zogenaamde self-assessment questionnaire (SAQ), een vragenlijst die je zelf kunt invullen en waar slechts een beperkte audit voor nodig is.” Dat gezegd hebbende, vindt Henk dat er ook op de SAQ zelf wel één en ander aan te merken is. “De vragen zijn naar mijn mening niet context-specifiek genoeg. Managementleden en monteurs krijgen exact dezelfde vragen terwijl hun specifieke situaties totaal anders zijn. Hier moet dus nog een slag geslagen worden.”
Samenwerkingspartner
Henk is heel blij met de ondersteuning van ArboTechniek in het algemeen en van Barrie Houtman in het bijzonder. “We zijn al langer in contact met onze regioadviseur van ArboTechniek. Zij voelt echt als een samenwerkingspartner en kan op allerlei vlakken met ons sparren. In het geval van de Veiligheidsladder hebben we heel veel aan Barrie omdat hij op een prettige manier duidelijkheid geeft. Bovendien weet hij wat een audit inhoudt en hoe je een SAQ de organisatie in krijgt. Samen maken we nu een gedegen Gap-analyse. Kortom: ArboTechniek is er echt om je te helpen!”
Blijf positief-kritisch!
De afspraak over Veiligheid in Aanbesteding (ViA) gaat per 1 januari 2022 in. Henk: “Die datum komt al snel dichterbij. Als ik een advies mag geven aan alle mkb-bedrijven en kleine installateurs, dan zou ik zeggen: begin gewoon met die SAQ. Ga er gewoon mee aan de slag, maar kies wel voor de classificering die bij je bedrijf past; dan blijven de kosten beperkt. Daarnaast: blijf vooral positief-kritisch. En als je er niet uitkomt, neem contact op met de adviseurs van ArboTechniek. Zij luisteren naar je input en kunnen je echt goed op weg helpen!”
Heb je vragen over de Veiligheidsladder? ArboTechniek kan je verder helpen. Mail naar info@arbotechniek.nl of neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt.