13 mrt 2024

Drie voordelen van het Hoogwerker Certificaat

Een ongeluk met een hoogwerker zit in een klein hoekje, maar heeft vaak grote en soms zelfs dodelijke gevolgen. Haal daarom het certificaat Hoogwerker; hiermee werk je veiliger en word je niet geweigerd op bouwplaatsen. Mocht het toch misgaan, sta je bovendien sterker in de rechtbank waardoor de kans op boeteverlaging van 25% stukken groter is.

Een kuil, een zachte ondergrond, of onbewust onveilig handelen hebben een grote impact als je fietst of in een auto rijdt. Als je werkt met een hoogwerker zijn de gevolgen vaak een stuk groter. Letsel, schade en boetes wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Dat doe je met gerichte training; het halen van het Hoogwerker Certificaat voor de schaar- en telescoophoogwerker is daar het ideale middel voor. Het is niet wettelijk verplicht, maar het is wel erg handig om het te halen.

1.    Hoogwerker certificaat voorkomt ongelukken

 

“Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een training houd je collega’s scherp zodat ze letsel voorkomen. Het hoogwerker certificaat is 3 jaar geldig, door opnieuw de cursus te volgen en je certificaat te behalen, houd je routine in bewust veilig werken. Dit is het allerbelangrijkste want het voorkomt letsel, directe kosten en uitval van je bedrijfsvoering.”

2.    Hoogwerker Certificaat verlaagt kosten

 

“Veilig werken vermijdt botsingen, beknellingen en andere calamiteiten. Kleine ongelukken zijn al niet leuk en kosten geld, grote ongelukken hebben een dramatische afloop en kunnen zelfs faillissement betekenen. Calamiteiten met ziekenhuisopname tot gevolg moet je direct bij de arbeidsinspectie melden. Afhankelijk van je bedrijfsomvang kan de boete enkele tonnen zijn. Ongevallen met letsel niet melden levert een direct opeisbare boete op. Gaat het mis, dan krijg je aftrek van de geldboete als je aan één of meer pijlers voldoet. Elke pijler die voldoende aantoonbaar is telt voor 25% aftrek. Voldoe je dus aan alle pijlers, dan kan het zijn dat er geen boete volgt. De pijlers zijn:”

  • Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) aanwezig?
  • Is de hoogwerker gekeurd (veilige werkomgeving)?
  • Is er voldoende toezicht gehouden?
  • Is er voldoende instructie gegeven?

Het Hoogwerker Certificaat helpt je om te voldoen aan de vierde ‘aftrekpost’. Werkgevers zijn verplicht te checken of werknemers zich aan de gegeven instructies en afspraken houden en de juiste arbeidsmiddelen gebruiken. Met een Hoogwerker Certificaat bewijs je in de rechtbank dat je er alles aan hebt gedaan om je collega’s te instrueren en op de risico’s te wijzen.

3.    Derde partij eist certificaat

 

In mijn huis gelden mijn regels, zo mag je bij mij niet roken en je doet je schoenen uit. Zo werkt het ook als je op een bouwplaats komt, daar moet je je houden aan de huisregels. Daarom kunnen er andere, aanvullende regels gelden. Maar eigenlijk moet je overal je veiligheidsschoenen, -helm, -hesje aanhebben én een Hoogwerker Certificaat op zak hebben. Anders loop je de kans dat grote opdrachtgevers je weigeren. Zij willen ook dat er aantoonbaar bewust veilig gewerkt wordt. Dat is veiliger en geeft juridisch, en dus kostentechnisch, meer zekerheid.

Haal ook je Hoogwerker Certificaat

 

Redenen genoeg om voor jou en je collega’s om dat Hoogwerker Certificaat op zak te hebben. Haal het bij de Praktijkdagen Veilig Werken. Daar haal je het certificaat bij mij of één van mijn ervaren collega’s. Dat is niet alleen leerzaam, maar vooral ook leuk. Je komt samen met vakgenoten en leert ook van elkaar. Lukt het jou bijvoorbeeld om ook veilig en snel een hesje in een hoge boom te hangen?

Tot ziens op de Praktijkdag Veilig Werken!

Schrijf je hier in voor een gezellige en leerzame dag waarop jij je Hoogwerker Certificaat haalt.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief