16 dec 2021

“Het kunnen helpen geeft mij energie!”

Team ArboTechniek-adviseurs versterkt door Marcel Dekkers
De adviseurs van ArboTechniek ondersteunen bedrijven in de technische installatie- en isolatiebranche bij veilig en gezond werken, in heel Nederland. Ze helpen je bijvoorbeeld met de RI&E, kunnen met je sparren of beantwoorden al je vragen over de Veiligheidsladder. Een aantal weken geleden begon een nieuwe adviseur in het team van ArboTechniek: Marcel Dekkers. Wat is hem opgevallen in de eerste weken als adviseur? Wat zijn zijn drijfveren? En wat hoopt hij te kunnen bijdragen? Een kersverse adviseur stelt zich voor.

Sinds september dit jaar wordt het adviseursteam van ArboTechniek versterkt door Marcel Dekkers (51), voor de regio Noord-Nederland en Gelderland/Overijssel. Wat zijn zijn eerste ervaringen? En wat hoopt hij te kunnen bijdragen? Een betrokken adviseur vertelt.

Hart voor veilig en gezond werken
“Ik heb in een aantal verschillende branches gewerkt, waaronder de beveiliging en de zorg en nu dus de installatiebranche. Maar uiteindelijk ligt mijn hart bij veilig en gezond werken.” Inmiddels draait Marcel al een aantal weken mee als adviseur Noord-Nederland en Gelderland/Overijssel. Wat is hem opgevallen in zijn eerste weken bij ArboTechniek? “Mij valt op dat er veel onwetendheid is over de risico-inventarisatie en -evaluatie, kortaf RI&E. Je bent ertoe verplicht, maar ik merk in veel gesprekken met bedrijven dat men vaak niet weet waar ze moeten beginnen.”

Veiligheid in kaart brengen
De uitdaging is dus helder. Hoe probeert Marcel het belang van de RI&E tussen de oren te krijgen? “Ik benadruk dat de RI&E niets meer is dan het in kaart brengen van de veiligheid in je bedrijf. Heel veel bedrijven zijn onbewust al wel met dat laatste bezig, maar men legt het nog niet vast. Ik wijs werkgevers dan op de rol van de Inspectie-SZW: als er iets fout gaat, wordt altijd als eerste gevraagd naar de RI&E. Door uit te dragen dat je aan deze verplichting hebt voldaan, laat je zien dat je alles hebt gedaan om te zorgen dat je medewerkers veilig werken.”

Constructieve gesprekken
Marcel geeft aan ook een andere groep tegen te komen. “Er zijn ook mensen die zich niet bewust zijn van de gevaren binnen hun bedrijf. ‘We doen het al jaren zo, dus het zal wel goed zijn’, is vaak hun redenering. Dan is het voor mij de uitdaging om dat om te draaien.“ Toch voert Marcel vooral constructieve gesprekken. “Veel bedrijven pakken het heel serieus aan met de RI&E en vragen mij het hemd van het lijf. Ik help ze dan op weg, waarna ze zelf verder kunnen. Vervolgens kijken we tijdens een vervolgafspraak enkele maanden daarna of alles op koers ligt.”

Bewustwording rond veiligheid
Wat vindt Marcel tot nu toe het leukst aan zijn werk? Hij hoeft niet lang na te denken: “Het kunnen helpen geeft mij energie! Mijn werk heeft te maken met veiligheid, en bijvoorbeeld de RI&E maakt risico’s in een bedrijf inzichtelijk. Als ik daarbij kan helpen vind ik dat heel mooi.” Marcel hoopt vooral bij te dragen aan de bewustwording rond veiligheid. “In mijn voorgaande functies heb ik vaak gezien dat men dingen op dezelfde manier blijft doen, óók als er nieuwe kennis beschikbaar is. Zo gaat dat ook in onze branche; er zijn zó veel nieuwe technieken en hulpmiddelen. Ik hoop mensen daarvan bewust te maken, zodat ze er daadwerkelijk mee aan de slag gaan om nóg veiliger en gezonder te gaan werken. Niet als verplichting, maar als kans een stap vooruit te zetten!”

Wil jij in jouw bedrijf nóg veiliger en gezonder werken? Neem dan contact op met Marcel Dekkers of een andere adviseur van ArboTechniek. Kijk op deze pagina en vind een adviseur bij jou in de buurt!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief