03 apr 2024

“Lekker gewerkt!’’

Een groot project is afgerond, de zonnepanelen zijn geïnstalleerd of een tevreden klant die naar het bedrijf belt na een spoedreparatie van de cv-ketel. Genoeg mogelijkheden om eens waardering te delen en uit te spreken naar je collega’s. Maar sta je hier wel vaak genoeg bij stil? Spreek je vaak genoeg uit dat iemand goed gewerkt heeft geleverd?

Of het nou in huis is of op de werkvloer: iedereen vindt het fijn om af en toe eens te horen dat ze goed bezig zijn. De meeste feedback gaat over dingen die niet goed gaan en te weinig over dingen die wel goed gaan, terwijl het uitspreken van waardering over het algemeen juist gemotiveerder, gelukkiger en productiever maakt.

Het uiten van waardering naar je collega’s draagt namelijk bij aan een gezondere en productievere werkomgeving, waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om hun beste werk te leveren. Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers onderling hebben hier een belangrijke rol in. Ook kan het uitspreken van waardering helpen bij het verminderen van werkstress. Door met elkaar voldoende aandacht te geven aan wat goed gaat en gemeende complimenten te geven stimuleer je energiegevers bij werknemers op verschillende manieren:

  • Verbetert het gevoel van erkenning: Door waardering uit te spreken, voelen collega’s zich gewaardeerd en erkend voor hun bijdragen, waardoor ze minder stress ervaren. Laat je collega’s eens uitleggen waar ze precies aan gewerkt hebben, en complimenteer indien er goed werk is afgeleverd.
  • Verhoogt het gevoel van steun: Wanneer collega’s waardering uiten voor elkaars werk, versterkt dit het gevoel van steun en verbondenheid binnen het team. Dit kan medewerkers helpen om stressvolle situaties beter te doorstaan, wetende dat ze kunnen rekenen op de steun van hun collega’s.
  • Bevordert het werkplezier: Het ontvangen van waardering kan bijdragen aan meer werkplezier bij medewerkers. Dit kan helpen om stressvolle situaties in perspectief te plaatsen en hen aan te moedigen om met een meer optimistische houding met uitdagingen om te gaan.

Dus sta elke dag eens stil bij de prestaties van jezelf en het team en spreek je waardering uit voor wat jullie samen aan het doen zijn. Zo blijft iedereen lekker werken met een glimlach!

Wil je meer hulpmiddelen om werkstress bij jezelf of je collega’s te voorkomen? ArboTechniek helpt je hierbij! Bij ons vind je praktische tools waarmee je direct aan de slag kunt gaan, zoals een test om werkdruk te achterhalen en factsheets voor werkgevers en medewerkers om werkstress tegen te gaan.

Bekijk de tools hier!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief