09 nov 2021

Nieuwe consultatie over Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten.

De Rijksoverheid heeft een nieuwe consulatie geopend rond de Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziektes. Reageren kan tot 7 december 2021. 

Ieder jaar overlijden ongeveer 3.000 mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk. Nog veel meer mensen worden hierdoor ernstig ziek. Met de regeling ontstaat voor deze (ex-)werkenden een korte en snelle route naar erkenning van hun beroepsziekte. Het streven is dat de Regeling per 1 juli 2022 in werking treedt. De regeling vloeit voort uit het advies van de commissie Heerts.

Met de tegemoetkomingsregeling ontstaat voor (ex) werkenden die lijden aan een ernstige ziekte die is ontstaan door de gevaarlijke stoffen waarmee zij werken of hebben gewerkt een korte en snelle route naar erkenning van hun beroepsziekte.

Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst en daarbij behorende artikelsgewijze toelichting. De twee bijlagen zijn nu nog niet beschikbaar. Als alternatief is hier een bijlage toegevoegd die alvast inzicht biedt in de methodiek om te komen tot deze lijst. Reageren op de consultatie kan hier.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief